S, V och MP – kommunens nya politiska majoritetsstyre Hållbara Luleå – gjorde upp om ordförandeposterna, vilket innebar att MP fick kultur- och fritidsnämnden och att Emmeli Nybom (S) därmed förlorar sitt uppdrag.
I lördags tog MP i Luleå ett enhälligt beslut att nominera Evelina Rydeker som ny ordförande för nämnden, vilket klubbas vid nästa kommunfullmäktige den 21 november.
– Jag är jätteglad och förväntansfull. Otroligt viktigt att vi satsar på kultur, fritid, idrott och besöksnäring, nu när Luleå ska växa.
Kultur-och idrottslivet menar hon är viktiga faktorer för att stärka kommunens attraktionskraft när industriboomen och den gröna omställningen skriker efter nya kompetenser.
– Det handlar om att skapa en levande, hållbar stad där alla trivs, snarare än en ”fly in fly out”-process. Livet och upplevelserna i staden ska locka, mer än bara arbetet, för att få människor att bo kvar men också locka fler att flytta hit.
Evelina Rydeker är ursprungligen från Skellefteå och bodde länge med familjen i Uppsala innan de flyttade till Luleå för sex år sedan.
Samtidigt inspireras hon av forna hemstaden i Västerbotten, med sitt nya kulturhus Sara och den enorma utvecklingen kring batterifabriken Northvolt.
– Kulturhuset är en fantastisk framgångssaga, med otrolig internationell publicitet också. Sen har samarbetet med näringslivet i Skellefteå och även Boden fungerat väldigt bra, en resa som Luleå behöver vara med på också.
Efter förra valet 2018 stormade det inom den sammanslagna kultur- och fritidsförvaltningen, med en misslyckad förvaltningschef och prat om kulturkrockar.
– Det är överspelat i dag. Allt har lugnat ner sig även om jag inte har träffat alla på förvaltningen ännu. Nu handlar det mer om skapa en ”brygga” mellan förvaltningarna kultur och fritid, stadsbyggnads och barn- och utbildning, säger Rydeker som redan har hunnit ha två möten med nuvarande chef Patrik Bylin.
Hon tycker generellt att tillgängligheten till idrottshallar i Luleå är god men ser underhållsbehoven som en av de största utmaningarna de kommande åren.
– Kostnaderna för både eftersatta underhåll och byggnationer blir stora, med en kraftig inflationen på det, säger hon apropå inte minst byggnationen av Hertsö badhus vars budget ligger på 185 miljoner kronor men som kan komma att fördyras på grund av alla omvärldsfaktorer.
Inför kommande år föreslås kultur- och fritidsnämnden få mellan 325-335 miljoner kronor i årlig budget och majoritetsstyret S, V och MP vill därutöver se 1,5 miljoner kronor extra i inflationskompensation och ytterligare en miljon kronor i kvalitetshöjningar.
– Detta är vad vi kan göra nu. Luleå får inte gå minus och kommunens totala budget ligger redan långt under vinstmålen på 1-3 procent men självklart hade vi velat ha mer pengar till kultur och fritid. Tyvärr har vi ett parlamentariskt läge i riksdagen där det inte satsas tillräckligt på vare sig kommuner eller regioner, säger hon apropå maktskiftet nationellt.
Rydeker ser å andra sidan en fördel i att partikollegan Amanda Lind (MP), med rötterna i Luleå, sitter som ordförande i kulturutskottet i riksdagen.
– Hon är jätteglad över att vi fick ordförandeskapet i kultur och fritid och vill gärna komma så snart som möjligt för att träffa oss i Luleå.
I majoritetens budgetförslag lyfter hon särskilt utredningsuppdraget att öka skolbibliotekens tillgänglighet.
– Om barnen har mindre än fem kilometer till närmaste skolbibliotek, så förväntas de ta sig dit, och det är alldeles för långa avstånd. Det har många medborgare tagit upp under valrörelsen, säger Rydeker som också vill införa en generell kulturgaranti för barn.
De senaste åren har de så kallade elitbidragen till Luleå Hockey, Luleå Basket och BC Luleå, på 300 000 kronor årligen, debatterats och Rydeker vill inte i dag säga om hon anser att elitidrotten får för mycket pengar i förhållande till stans övriga föreningar.
– För tidigt att svara på, men allmänt tycker jag att det satsas brett och bra på idrotten. Samtidigt måste vi titta ännu mer på att det är jämlikt och rättvist.
Behöver Luleå en ny elitarena för fotboll?
– Även det är för tidigt att svara på. Tyvärr har vi en budget att förhålla oss till när det gäller grandiosa idéer och – återigen – vi behöver bli bättre på att samarbeta med näringslivet i såna här frågor.
Hur ska skärgårdslivet utvecklas?
– Vi hoppas på fler turer ut i skärgården. Dessutom ska man kunna använda LLT-busskortet för att ta sig ut. Flera andra skärgårdskommuner har redan den möjligheten, som Göteborg.
Hon har också följt med i turerna rörande Fyndmarknaden och det finns redan nämndsbeslut på att Arcus även fortsatt ska vara en arena för den typen av stora allmänna evenemang. Samtidigt riktas kritik från arrangörerna kring kommande höjda hyrestaxor, då de menar att även fotbollsklubbarna borde betala för slitaget av konstgräsmattan.
– Kritik är bra att lyssna på och ta till sig och i januari-februari vet vi mer kring hur taxorna ska fördelas.
Nyligen avslutades succén Luleå Live och Norr Medias nöjesredaktör Magnus Tosser har varnat för att det dröjer länge innan staden upplever samma musikyra igen.
– Vi behöver en levande stad där det händer saker året runt. Luleå Live behövs i mörkaste november men vi vill att detta sprids till andra delar av året också. Och då behövs ett bra samarbete med näringslivet.
Kommunalråd Carina Sammeli (S) har tidigare uttryckt att Luleå måste växla upp i kulturlivet och hon ser gärna ett framtida operahus här. Vad tycker du om det?
– Opera är fantastiskt men det finns mycket annan kultur som kan lyftas också. En ny musikfestival på Gültzauudden, till exempel. Det hade varit fantastiskt, säger Evelina Rydeker.