"Vi är redan en utsatt grupp"

Enligt ett förslag ska särskolorna i Luleå kommun spara pengar. 4,5 miljoner kronor närmare bestämt. En slimmad verksamhet som det är, menar anställda inom barnomsorgen.  - Jag kan inte förstå hur det ska gå till. Var ska de pengarna tas ifrån?  Det undrar Annica Martin, fritidspedagog på Ormbergets särskola.

VIKTIG VERKSAMHET. Barnen på kommunens särskolor behöver allt stöd de kan få. Detsamma gäller föräldrarna, menar Ingrid Renberg från Luleå.  "Vi är redan en utsatt grupp och vi behöver all den kunskap och kompetens som särskolan erbjuder." Här med sonen Jonas Renberg.

VIKTIG VERKSAMHET. Barnen på kommunens särskolor behöver allt stöd de kan få. Detsamma gäller föräldrarna, menar Ingrid Renberg från Luleå. "Vi är redan en utsatt grupp och vi behöver all den kunskap och kompetens som särskolan erbjuder." Här med sonen Jonas Renberg.

Foto: Berndt Dimeus

LULEÅ2008-05-07 06:00
Just nu pågår en utredning som rör kommunens särskoleverksamhet. Skolchef Sture Bryggman vill se besparingar på totalt 4,5 miljoner fram till år 2010. En omöjlig ekvation, menar anställda inom särskolan i Luleå. Annica Martin arbetar som fritidspedagog på Ormbergsskolans särskola. Varken hon eller kollegorna har undgått förslagen om krympt budget för särskolan. - Man tror inte att det är möjligt, säger hon. Var ska de resurserna tas ifrån? - Vi har ett oerhört krävande jobb som det är. Folk kommer att bränna ut sig om de drar in på tjänster. Elevassistenten Pia Laine håller med. - Vi har ett stimulerande och jätteroligt arbete, men barnen som går här är mer krävande än andra, så är det bara. - Vissa kräver konstant tillsyn och stöttning. Vi kommer inte att kunna sköta vårt arbete med mindre resurser.Hög kompetens
På Ormbergsskolans särskola går 17 barn med olika funktionshinder. Nioårige Jonas Renberg är ett av flera barn med Downs syndrom. Han har gått på särskolan sedan femårsåldern. - Han trivs jättebra i skolan och verksamheten fungerar utmärkt, berättar hans mamma Ingrid Renberg. - Här finns den kompetens som våra barn behöver. Ingrid Renberg är en av många föräldrar som upprörts över sparförslagen. - Som förälder till ett barn med funktionshinder är man extra utsatt, menar hon. - Varför riva upp en sån här verksamhet som betyder så oerhört mycket för oss och våra barn? - Politikerna borde skämmas att ens föreslå indragningar, säger hon. Ingrid Renberg är ledamot i FUB, Föräldrar för utvecklingsstörda barn och ungdomar. I går kväll höll FUB ett möte tillsammans med representanter för Luleås handikappföreningar. Detta med anledning av besparingskraven. - Vi har beslutat oss för att gå ihop och kämpa för att de här förslagen inte ska gå igenom, säger Ingrid Renberg. - Den kompetens som finns inom särskolan i dag är så oerhört viktig för oss föräldrar. Vi kommer inte att acceptera några inskränkningar, sade hon till Kuriren i går kväll. Mobilisering för att få politikerna att dra tillbaka sparplanerna är att vänta, hälsar hon. Utredning pågår
Förslaget om besparingar inom särskolans verksamhet ligger alltså under utredning. Skolchef Sture Bryggman har begärt en utredning och det är särsskolans chef, Sveneric Malm, som fått uppdraget att skapa ett underlag som politikerna sedan ska utgå ifrån. Enligt Bryggman handlar det i första hand om en kartläggning av personaltätheten. Arbetar det för mycket personal inom särskolan i dag? - Särskolan är ju en personalintensiv organisation. Men innan vi tar ställning till något måste vi invänta utredningen, säger Bryggman. Kan du ge exempel på konkreta sparåtgärder som väntar särskolan?- Nej, inte som det ser ut nu. Men mycket kommer att handla om personalkostnader. Vi har krav på oss att sänka kostnaderna med två miljoner under 2009 och med ytterligare 2,5 miljoner under 2010. 4,5 miljoner kronor låter som en kraftig besparing på en enskild verksamhet. - Jag håller med om att det är mycket pengar, säger Sture Bryggman. - Men den grundar sig på strikta ekonomiska grunder. - Och innan utredningen är klar kan jag inte uttala mig närmare om hur dessa besparingar kommer att se ut. Utredningen ska vara inlämnad senast sista maj. Därefter ska frågan behandlas politiskt. Under juni månad förväntas skolpolitikerna fatta beslut om särskolans framtida budget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om