Ministern medverkade i går på ett seminarium i Luleå med privata skogsägare. Omgående framställde sig Eskil Erlandsson, med rötter från åker och skogsmark, som värnare av skogsbruket och använde ofta begreppet "vi" när han beskrev skogsägaren.
Rena lovsången.
De planerade avsättningarna för mångfald och naturvårdsintressen har snart nått uppsatta mål och i vissa hänseenden överträffat dem, påtalade han.
Bevara modellen
Däremot kan okunskap om historien komma att resultera i obehagliga överraskningar för skogsägarna.
- Vi har byggt upp modellen frihet under ansvar. Skogsbrukarna har relativt stor frihet att bruka skogen såsom ägaren tycker bäst. Det är inte mycket av lagreglering mer än ett ja till produktion och ja till att ta vara på miljövärden. Står vi upp för den modellen? Jag gör det i alla fall. Det innebär då att förklara att den här modellen har gett oss välfärden.
- Men nu kommer frågor som varför blir det ett kalhygge, varför lämnas en stubbe som inte ser vacker ut och varför står ett antal träd kvar? Vi måste hjälpas åt att förklara. För den som inte är som vi är det inte självklart. Vi är inga marodörer, sade han.
Landshövdingen P-O Eriksson fyllde på.
- Man blir ibland mörkrädd, det visar sig att många inte förstår skogens möjligheter.
Fler jobb
Eskil Erlandsson redogjorde också för projektet Skogsriket, som regeringen lagt fram, och som syftar till att skapa värden i allt från hållbart skogsbruk och traditionell skogsindustri till att få ut värden från rekreation och nya produkter, som bilbränsle. I södra Sverige finns massabruk som tillverkar massa som man gör kläder av, en inte obekant tillverkning historiskt sett.
- Projektet går ut på att tillvarata skogens värden ännu bättre, och skapa jobb, betonade han.