"Vi är fullständigt överkörda"

Nattpersonalen i Råneås äldreomsorg slåss för att få behålla sina skift. Ändå vill arbetsgivaren göra Västberga och Forsbacka till piloter för scheman med arbete både natt och dag.

DAG OCH NATT. Trots massiva protester föreslås nu nattpersonalen inom äldreomsorgen i Råneå få scheman med arbete både dag och natt. Syftet är att ta bort så kallade delade turer.

DAG OCH NATT. Trots massiva protester föreslås nu nattpersonalen inom äldreomsorgen i Råneå få scheman med arbete både dag och natt. Syftet är att ta bort så kallade delade turer.

Foto: JESSICA GOW / TT

Luleå2014-01-13 14:14

Konflikten handlar om Luleå kommuns metod för att få bort delade turer: att all personal ska jobba både dag och natt.

När Kuriren strax före jul berättade om vreden i Råneå var det inte avgjort vilka av kommunens verksamheter som, utöver det nya boendet på Bergviken, skulle få så kallade integrerade turer.

Nu står det klart att personalen inte vunnit gehör för protesterna.

Facklig information

Arbetsgivarens vill införa det nya schemat på Västberga och Forsbacka i Råneå.

Facket informerades på måndagen.

– Man ska ha träffar med personalen och sedan göra risk- och konsekvensanalyser med skyddsombuden. Är det inte alldeles uppåt väggarna rött i risk- och konsekvensanalysen så kör de på det här. Är det rött begär vi från facket mer utredning, säger Inez Thomasson Olofsson, sektionsordförande i Kommunal.

Hon känner till det utbredda missnöjet bland medlemmarna.

– Vi har namnlistor på hur många som inte vill ha det här, det är 95 procent av personalen. Missnöjet måste komma fram i risk- och konsekvensanalyserna, säger Thomasson Olofsson.

En anställd i Råneå som vill vara anonym, blir upprörd när hon får kännedom om förslaget.

– Vi har väldigt tydligt visat att vi inte är intresserade av integrerad natt och dag. Det är bara en handfull i bägge husen som kan tänka sig det, alla andra är emot. Vi är fullständigt överkörda, säger hon.

Inte klart

Maria Wallström, verksamhetschef för Luleås vård- och omsorgsboenden, påpekar att beslutet ännu inte är fattat.

– I dag var det bara en ren information. Sedan måste vi ha möten med personalen där alla får göra sin röst hörd. De kanske har andra kloka idéer. Det har de säkert. Sedan görs en risk- och konsekvensanalys där facket är med. Därefter tittar man på om det är möjligt att genomföra, säger Wallström.

Att man trots motståndet pekar ut just dessa boenden förklarar hon med att verksamheten fungerar bra.

– Västberga och Forsbacka har jobbat i en resultatenhet. Det är svårt att få ut vikarier till Råneå, saknas resurser så lånar de av varandra. De har jobbat så bra i samverkan mellan husen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om