Veto mot krogfoton
Nu har svaret kommit från länsstyrelsen om kommunernas alkoholhandläggare får fotografera på krogen vid en inspektion.Svaret är nej. Såväl krögaren som den enskilde krogbesökaren kan ge sitt veto.Även om krögaren eventuellt skulle ge sitt medgivande, får ingen fotografering ske mot den enskildes vilja.
Det var i slutet av januari i år som de två alkoholhandläggarna Håkan Auland i Luleå och Nadja Lukin i Haparanda skickade in var sin förfrågan till länsstyrelsens sociala enhet i Luleå om möjligheten att få fotodokumentera på krogar som inte sköter alkoholutskänkningen på rätt sätt.
Grundlagen skyddar
Detta skedde efter ett möte för alkoholhandläggare från hela Norrland där idén diskuterats.
De kommunala tjänstemännen ville få bildbevis i fall där krögare i efterhand nekat till att oordning rått på krogen. Och vad är skillnaden gentemot de vimmelbilder som ligger på nätet?
Så var går då gränsen, och det är ju möjligt att sudda ut ansikten på bilderna så att ingen kan identifiera personen, är det någon skillnad?
Bevisvärdet kan ifrågasättas
I beskedet från länsstyrelsen finns en hänvisning till en av grundlagarna, nämligen regeringsformen. Där står det att i förhållandet mellan den enskilde och det allmänna måste lagstöd finnas när det gäller ingrepp i personliga eller ekonomiska förhållanden.
Länsstyrelsen fastslår att någon skyldighet för den enskilde besökaren av ett serveringsställe att underkasta sig fotografering finns inte. Dessutom, med dagens teknik är både filmer och fotografier möjliga att manipulera. Därför kan också bevisvärdet av fotografier i vissa sammanhang ifrågasättas, särskilt bilder som publiceras i media och på internet.
Inte bara lagligheten utan även lämpligheten att fotografera inne på ett serveringsställe får ett svar.
- Den fotografering som frågeställningarna avser innebär sannolikt att det till största delen är privatpersoner som fotograferas. Förfaringssättet kan inte ses som annat än att det kan komma att uppfattas som en kränkning av den personliga integriteten, skriver länsstyrelsens socialkonsulent Sven Mikko som i utredningen samrått med socialdirektör Berit Sunnerö och länsassessor Hans Landberg.
Inte förvånad
Alkoholhandläggaren Håkan Auland säger till Kuriren att svaret var väntat.
- Det var aldrig avsikten att vi skulle komma in och filma på krogen. Det är inte vår roll. Vi ville belysa frågan om dokumentationen, hur det kan se ut till exempel med krossade glas och glasflaskor, kommenterar han.
- Vi insåg att det är en väldigt känslig fråga och att det gäller den personliga integriteten. Därför ville vi veta vad som gäller, säger Håkan Auland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!