Veteranbilsentusiaster samlas för rally

Storheden flyttade på lördagen några årtionden bakåt i tiden. Bilar från 80– 70– och ända bakåt till 40-talet startade i familjerallyt Alterrundan.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-11 15:08

Bilar som vårdats och polerats tillbaka till nyskick blandades med bilar som fått behålla varje repa, solblekta lack och skråma som för att visa att ingenting har fått stopp på den sedan den byggdes för flera decennier sedan. Klockan nio på lördagsmorgonen började veteranbilarna samlas på Storheden för Alterrundan. Ett 100 kilometer långt familjerally med flera stopp inplanerade där deltagarna utmanas på olika sätt.

– Det första stoppet blir på Coop Arena för ett manöverprov. Det gäller att få framaxeln så nära en viss punkt som möjligt. Och i Rosvik ska de få skjuta med luftpistol, säger Peter Frankkila som är vice ordförande i Norrlands motorhistoriker som arrangerar rallyt.

Kebbe Kristofferson står vid sin 1948 års Alvis som han har haft i tio år. Han har rest runt mycket med sina veteranbilar.

– Jag brukar köra min buss, men det blev inte det den här gången, säger Kebbe Kristoffersson.

Han dotter Marie Kristoffersson har följt med från Örnsköldsvik för att åka med i rallyt. Hon kör Alvisen så ofta hon kan.

– Den här bilen rör sig mycket på sommaren. På vintern sliter saltet så hårt. Men jag älskar att sitta i en så gammal bil. Träet i inredningen, allt skumpande och ratten på höger sida. Det är så charmigt, säger hon.

Ett femtiotal ekipage dök upp till rallyt. Innan färden sätter igång mot den första utmaningen vid Coop Arena kör alla bilarna på rad och presenteras i en speaker.

– Det här är en möjlighet för folk som håller på med gamla fordon att träffas. Men vi vill också visa upp fordonen. Det handlar om ett kulturarv som vi vill visa ungdomarna, säger Peter Frankkila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om