Vet inte hur mycket kaminerna tål

I butikerna marknadsförs braskaminer som värmekälla. Däremot talar försäljarna sällan om brandsäkerhet och de vet inte själva hur mycket man får elda i kaminerna som säljs.

KAMINMANNEN. Lars-Gunnar Sturk säljer bland annat braskaminer. Han vet inte hur mycket man får elda i kaminerna men brukar ändå råda kunderna att inte elda för hårt. Dessa plåtkaminer passar bättre för mys än för värme.Foto: Josefin Wiklund

KAMINMANNEN. Lars-Gunnar Sturk säljer bland annat braskaminer. Han vet inte hur mycket man får elda i kaminerna men brukar ändå råda kunderna att inte elda för hårt. Dessa plåtkaminer passar bättre för mys än för värme.Foto: Josefin Wiklund

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2010-01-13 06:00
I gårdagens tidning påpekade brandingenjören Daniel Olsson vikten av att läsa eldningsinstruktionerna till sin braskamin och inte elda för mycket åt gången. Lars-Gunnar Sturk, försäljare på K-Rauta Lakkapää Luleå, vet inte vad som står i eldningsinstruktionerna för de kaminer han brukar sälja. Den tumregel vi skrev om i gårdagens tidning, att man ska elda max sex vedklabbar i timmen, är inget han har hört om tidigare. Enligt Sturk är det få kunder som har frågor om brandsäkerhet och därför är det inte heller något försäljarna brukar ta upp. I de fall kunderna frågar brukar han låta förnuftet styra.- När man fått upp värmen kan man underhålla elden och bara slänga in en till två klabbar åt gången, säger han. Plåt eller täljsten
Han brukar också tipsa kunder om att anlita fackfolk till installationen av kaminen, en tjänst som varuhuset tillhandahåller.På K-Rauta handlar den vanligaste diskussionen i stället om vilken kamin man ska välja. - Det första vi brukar fråga osäkra kunder är om de vill ha kaminen som mysfaktor eller som uppvärmning, säger Lars-Gunnar Sturk. Här skiljer han på plåtkaminer som ofta blir ett inredningselement och på täljstenskaminer som är bättre på att värma upp. - Ju mer sten den har, desto bättre lagrar den värme, säger han.Skorstensfejarmästaren Jan Nilsson håller med om att man kan elda mer i en täljstenskamin än i en plåtkamin medan Brandingenjören Daniel Olsson menar att det snarare handlar om kaminens dimensioner. Han tycker att man helst ska ha en panna för värme. Enligt honom är braskaminer i första hand till för trivsel, inte uppvärmning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!