Veronica bytte katedern mot kassadisken: "En dröm"

Hon har bytt katedern mot kassadisken på second handbutiken Samlat. Veronica Wendin är högstadieläraren som är Lumires första hållbarhetsstrateg och miljöpedagog. "Förut gjorde jag skillnad för eleverna, nu får jag göra skillnad för miljön som jag också brinner för", säger hon.

Från katedern till kassadisken - Veronica Wendin bytte bransch för att jobba med hållbarhetsfrågor.

Från katedern till kassadisken - Veronica Wendin bytte bransch för att jobba med hållbarhetsfrågor.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2023-10-16 05:00

Hon har precis avslutat sitt första större projekt som hållbarhetsstrateg/miljöpedagog. Klädbytardagen i Luleå krävde flera dagars intensiv förberedelse och när NSD och Kuriren träffar henne dyker hon ner i kartonger och säckar som är fulla med plagg som besökarna lämnat in. Jackor, tröjor, byxor och klänningar – allt ska sorteras och märkas.

Det är ett slitigt jobb, men något som Veronica Wendin, 43, brinner för. Hon har i många år vurmat för återbruk och cirkulär konsumtion. Veronica driver ett modekonto på Instagram som mer och mer kommit att fokusera på att shoppa i den egna garderoben, eller på second hand i första hand.

– Jag var med i projektet F/ACT Movement som Lumire arrangerade för några år sedan. Det gick ut på att vi under nio månader skulle förändra våra konsumtionsmönster genom att utbilda oss och inte köpa nyproducerade kläder. Intresset för hållbarhet växte och efter det har jag haft stilkvällar och några andra samarbeten med Lumire och butiken Samlat, säger Veronica Wendin. 

undefined
Veronica Wendins första projekt som hållbarhetsstrateg var att jobba med höstens klädbytardag.

När chansen kom att börja jobba med hållbarhet på heltid var Veronica Wendin inte sen att nappa.

– Det var inget lättvindigt beslut men för mig är det en dröm att jobba mer med hållbarhetsfrågor, säger Veronica Wendin och konstaterar att det var känslosamt att lämna skolans värld, något hon beskrev i ett Facebookinlägg efter sin sista arbetsdag på Nya Läroverket:

”Känslorna är all over the place. Avtackad av fantastiska kollegor/rektor – tårarna lät inte vänta på sig. Jag är oändligt tacksam över det som varit. Över allt jag fått och fått ge. Nästan 19 år som lärare – varav 8 här i Luleå har varit utmanande, roligt och ibland nästan omöjligt. Mina kollegor har gjort det möjligt att stanna i ett så pass tufft yrke så länge. Att få jobba med sådana människor är ovärderligt! Jag tar med mig alla fina ord och erfarenheter jag fått in i nästa skede.

Nu väntar en helg med återhämtning och på måndag kliver jag på min tjänst som hållbarhetsstrateg och miljöpedagog hos Lumire. Tänk att jag ska få jobba med second hand, verksamhetsutveckling och utbildning – det känns otroligt kul!”.

Veronicas arbetsuppgifter som miljöpedagog och hållbarhetsstrateg är bland annat att skapa material och samarbeten för att utbilda Luleåborna i hållbarhetsfrågor. Hon ska också fokusera på verksamhetsutveckling, att få fler att upptäcka butiken Samlat och Returpunkten.

Jag önskar att fler börjar fundera över sin konsumtion och hur vi ser på kläder och mode. Det går jättebra att vara intresserad av mode och uttrycka sin stil i kläder på ett hållbart sätt. Jag hoppas att fler blir inspirerade och intresserade av återbruk.

undefined
"Jag hoppas att butiken Samlat och Returpunkten är projekt som blir permanenta."

Veronica Wendin säger att det är stor skillnad på hur arbetsdagarna ser ut för en högstadielärare och en hållbarhetsstrateg. Hennes arbetsplats är inte längre klassrummet. Nu tillbringar hon sina arbetsdagar bland annat på Lumires kontor, i Hållbarhetshuset och i second handbutiken Samlat.

Mitt drömscenario? Att projektet med Samlat och Returpunkten blir permanent och utvecklas till en utbildande och given mötesplats för alla Luleåbor. Att det blir självklart för oss alla att tänka hållbart. I förlängningen handlar det ju om att rädda planeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!