– Jo det här kommer att betyda mycket för samhället och bygga sociala band, säger fritidsledare Erika Sjöblom, en av åtta anställda inom Fritidsgårdsverksamheten i Råneå. I åratal har ett ställe att meka på legat högt upp på önskelistan hos byns unga. Och för två år sedan gick startskottet. En gammal verkstadslokal som varit Brottarklubbens träningslokal blev tillgänglig och nu ståtar där den välutrustade bilverkstaden.
– Vi kommer i början att ha öppet den en kväll i veckan-på torsdagar- berättar fritidsgårdsföreståndare Björn Markinhuhta som låtit Kuriren och tv-kanalen 24Norrbotten få en förhandstitt på den cirka 150 kvadrat stora anläggningen.
– Vi har gjort mycket av arbetet själva, säger Björn och förevisar nymålade golv och en fin ny billyft, domkrafter, migsvets, verktyg i ett praktiskt rullskåp ja allt vad man kan begära för att kunna fixa med bilen, repa moppen, skotern eller cykeln. Och mer ska det bli.
– Det finns planer, säger Björn Markinhuhta och berättar att somligt är bestämt medan annat får ge sig när allt väl kommer igång och man ser hur verksamheten fungerar.
– Vi har ju förutom verkstadsrummet en teorilokal där man kan ha kurser och information. Vi har till exempel klart att ett studieförbund håller i handledarutbildning för föräldrar som ska övningsköra med sina barn. Likaså ska man kunna ta skoterkörkort och olika kort för moppe. Man slipper dra iväg till stan för detta vilket ju är jättebra, säger Markinhuhta.
Utbyten och samarbeten med andra, bland annat motorföreningen SHRA, lär bli följden av verkstans tillkomst vilket gör att hela byn blir involverad, inte bara målgruppen 13-20 år.
Mekverkstaden, som kan rymma fyra bilar inne samtidigt, är den enda fritidsgården i sitt slag i kommunal regi. Men andra fritidsgårdar är intresserade av att kopiera konceptet:
– Ja Sunderby fritidsgård har börjat titta på möjligheten att göra samma som vi. Och det blir säkert flera studiebesök här. Vi har haft mycket påhälsningar under byggtiden och nöjda kommentarer, berättar Björn Markinhuhta.
Och den som trodde att verkstan bara blir en lokal för killar tar fel.
–Det finns tjejer som är intresserade av att meka och vi kommer definitivt att arbeta för det också, säger Markinhuhta.
Hur många som kan tänkas frekventera verkstaden är svårt att sia om säger ledarna:
– Jo men en bra kväll på fritidsgården brukar kunna dra 10-40 besökare, sammanfattar Erika Sjöblom som själv är motorintresserad.
Anläggningen invigs lördag den fjärde januari vid ett öppet hus av fritidsnämndens ordförande tillika rånebon Inger B Larsson som i framtiden hoppas på nya råneåprojekt att förverkliga:
–Jaa en cykelpark hade ju varit något säger hon lite drömskt.