Verksamhetschefen: "Inte bra för personalens hälsa"

Bergbos personal kan få dispens från reglerna om dygnsvilan – men det dröjer till senare i höst. Verksamhetschefen är medveten om bristerna i arbetsmiljön. "Inte bra för personalens hälsa i längden", säger Lahib Yousif.

"Det här handlar inte bara om personalen, utan vi måste tänka på brukarna också. Därför måste vi följa upp allting rörande dygnsvilan nu", säger verksamhetschef Lahib Yousif apropå den bristande arbetsmiljön på Bergbo.

"Det här handlar inte bara om personalen, utan vi måste tänka på brukarna också. Därför måste vi följa upp allting rörande dygnsvilan nu", säger verksamhetschef Lahib Yousif apropå den bristande arbetsmiljön på Bergbo.

Foto: Nils Johansson

Luleå2024-06-03 19:00

Nyheten i korthet

  • Personalen vid Bergbo, ett missbrukar- och samsjuklighetsboende, lider av dålig arbetsmiljö på grund av nya regler om dygnsvila. Störningar i sömnen och brist på raster är några av problemen.
  • Verksamhetschefen, Lahib Yousif, erkänner problemen: "Inte är bra för personalens hälsa i längden". Hon hänvisar till möjligheten av dispens från dygnsvilareglerna.
  • Enligt Yousif är en lösning under utveckling, men inga konkreta åtgärder kan utlovas förrän senare under hösten. Arbetsmiljöverket har kopplats in i ärendet.

Schemaändringarna på missbrukar- och samsjuklighetsboendet Bergbo tillkom efter de nya reglerna om dygnsvilan, med den negativa följden att personalen knappt hinner ta raster och dessutom upplever stora störningar i nattsömnen under jourpassen.

Lahib Yousif, verksamhetschef inom socialförvaltningen, är väl medveten om den bristfälliga arbetsmiljön för de åtta tillsvidareanställda stödassistenterna.

– Vi har haft kontakt med facket och även med enhetschefen. Personalen får ju inte jobba ensamma på Bergbo och därför har de haft dialog med enhetschefen hela tiden för att hitta andra arbetssätt.

Men de är inte nöjda?

– Nej, därför har vi lämnat frågan vidare till vår HR-avdelning också. Allt är i rullning nu. 

Problemen rörande dygnsvilareglerna finns i andra kommunala verksamheter också och har tagits upp på ledningsmöten inom förvaltningen. 

Redan i dag kan exempelvis räddningstjänstpersonal och LSS-personal undantas från reglerna genom ett dispensförfarande som skulle möjliggöra upp till 24 timmars arbete, som gällde tidigare och skulle ge mer utrymme för återhämtning.  

Verksamhetschefen tror att detta kan bli aktuellt även för Bergbos personal igen och hon hänvisar till regelverkets Bilaga J, med särskilda bestämmelser för viss jourtjänstgörande personal.

– Vi var osäkra kring bestämmelserna vad gäller samsjuklighetsboenden men under hösten kommer vi att söka dispens utifrån Bilaga J, som anger att det finns undantag. 

Borde ni inte ha tittat på det tidigare?

– Absolut. Men det här handlar inte bara om personalen, utan vi måste tänka på brukarna också. Därför måste vi följa upp allting rörande dygnsvilan nu. 

Behöver ni inte förstärka bemanningen också?

– Vi vill förstärka men tyvärr är det jättesvårt, för det finns inga som bara vill jobba extra två timmar här och två timmar där. 

Hur ser du på riskerna med bristande återhämtning för personalen?

– Det är inte bra för deras hälsa i längden. Det viktiga nu är att vi får ha kvar våra duktiga medarbetare och därför måste vi förbättra arbetsmiljön.

Några konkreta åtgärder kan dock inte verksamhetschefen utlova förrän senare i höst, samtidigt som Arbetsmiljöverket har kopplats in i ärendet.

– Det sker samverkan med både facket, personalen och HR nu. Vi har bjudit in till ett möte under veckan kring detta, säger Lahib Yousif.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!