Verksamhetschefen: "Det fanns inga misstankar om skada"

Personalen som jobbade då Ingvar Matti ramlade hade "frekvent tillsyn och uppsikt in i hans rum". Det skriver ansvariga vid korttidsboendet i ett yttrande till Patientnämnden.

Ansvariga vid Bergvikens korttidsboende och vård- och omsorgsboende anser att personal gjorde en korrekt bedömning som inte tillkallade läkare efter Ingvars fall.

Ansvariga vid Bergvikens korttidsboende och vård- och omsorgsboende anser att personal gjorde en korrekt bedömning som inte tillkallade läkare efter Ingvars fall.

Foto: Andreas Wälitalo (Arkivbild)

Luleå2021-07-19 06:00

Anja Mattis anmälan till Patientnämnden har besvarats av verksamhetschefen för vård och omsorg, Ronnie Arespång och av två  enhetschefer vid Luleå kommun. Ingvar Matti ramlade enligt yttrandet mellan tillsynsbesöken, något de ansvariga cheferna beklagar. De skriver att inga synliga skador kunde upptäckas och att Ingvar kunde gå med sitt gåbord utan tecken på smärta. 

Fysioterapeuten besökte honom vid flera tillfällen för uppföljning. Extra personal fanns på avdelningen, men ingen extra personal som var avsatt enbart för att se till Ingvar. Hans rörlighet beskrivs som bra fram tills dess att han flyttades över till vård- och omsorgsboendet den 29 januari. Det var först då vårdpersonalen uppmärksammade att han ont och inte kunde stödja på sina ben, står det i yttrandet. 

Ronnie Arespång uppger att övriga chefer som har kännedom om händelsen befinner sig på semester och att han inte själv har befunnit sig i nära anslutning till händelseförloppet gällande Ingvar Matti. Han besvarar frågorna via e-post.

Ingvar föll på sin opererade höft. Varför tillkallades ingen läkare? 

– Utifrån den bedömning som gjordes efter fallet fanns inga indikationer på att någon skada uppkommit. Därav togs ingen kontakt med läkare.

Ingvar behövde ständig tillsyn enligt anhöriga. Men vad fanns det för utrymme att ge sådan tillsyn på korttidsboendet?

– Teamet gör alltid en individuell bedömning av vilka insatser som behövs. Vi har olika former av insatser och tillsyn utifrån brukarnas behov.

Personal på boendet bedömde att Ingvars höft inte påverkats av fallet. Men ortopedläkaren skriver i journalen att höftprotesen troligen varit ur led i tre veckors tid. Hur kunde man missa det?

– Eftersom gångförmågan inte var påverkad efter fallet fanns inga misstankar om skada.

Är det egentligen så, att patienter som skickas hem från sjukvården, är för sjuka för att bli skickade till korttidsboendet och att boendet tvingas ta emot patienter som de egentligen inte har resurser och kompetens för att ta hand om? 

– Det är utskrivande läkare på sjukhusen som bedömer när patienter är utskrivningsklara. Resurs och kompetens finns inom kommunens verksamheter för att ta hand om våra patienter.

Ronnie Arespång konstaterar dock att patienter som kommer till korttidsboende i dag ofta är sjukare och skörare än tidigare. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!