Arctic game lab har funnits sedan 2014. Målet sedan start har varit att stötta och att vara del av en framgångsrik spelindustri i norr. En bransch som både ska locka hemvändare som arbetar med spelutveckling samt andra personer med vitt skilda kompetenser.
– Egentligen är min drivkraft helt självisk. Jag är från Luleå och har länge haft en dröm om att starta ett spelbolag här. Men vem ska jobba med mig? säger Michael Stenmark, talesman.
Arctic game lab jobbar med att skapa mötesplatser där invidiver och bolag som på något sätt arbetar med spel kan träffas och knyta kontakter. Med deras ”Game jams” får alla som är intresserade av spel – utan behov av förkunskap – testa på den tekniken som finns tillgänglig. Sådana arrangemang har under 2016 bland annat hållits i Piteå och Boden.
– Vårt syfte är att vi ska försöka bygga ett kluster med individer och företag här i norra Norrland och på sikt bilda en levande spelbransch här uppe, säger Johan Linder, projektledare.
Arctic game labs blick riktas mot Skövde som är en föregångsstad i sammanhanget.
– Det är en liten ort som egentligen inte så många kanske har hört talas om, men där har staden och universitetet satsat och nu finns det ett 40-tal spelbolag i området. Det tog femton år för dem men jag tror att vi kan göra det på kortare tid, säger Michael Stenmark.
Skövde är även ett exempel där framgångsrika spelutvecklare återinvesterat i kommunen genom att förlägga sina spelbolag där och på så sätt skapa arbetstillfällen.
Förra veckan skickade Arctic game lab ut ett pressmeddelande om att de beviljats 16 miljoner kronor i EU-stöd. Ett jättekliv i rätt riktning för dem eftersom de nu kan driva igenom det treåriga projektet ”Innovation game”.
– Innovation game är en förstärkning av Arctic game lab som är ett projekt med ganska liten finansiering. Det här ger oss muskler att ta våra idéer till en högre nivå, säger Johan Linder.
Förväntade resultat är bland annat 30 nya anställningar i norr, tio lanserade spel samt att fler kvinnor lockas till spelbranschen. Utöver det kommer Innovation game att starta en spelutvecklingsstudio i Stockholm.
– All spetskompetens på spelutveckling i Sverige finns i stort sätt på söder i Stockholm. På några få kvarter så finns 90 procent av den svenska spelindustrin samlad, säger Johan Linder.
Därför menar både Johan Linder och Michael Stenmark att de skulle tappa konkurrensfördelar om de inte hade någon koppling till Stockholms spelbransch.
– Det är så många kompetensområden som berörs när det handlar om spelutveckling. Du behöver någon som kan skapa intressanta berättelser, någon som kan skissa fram spelidén, någon som kan skapa ljudet i spelet samt någon som kan marknadsföring och så vidare. Och det är det som gör spel till ett så oerhört intressant område, säger Johan Linder.