"Vem får bestämma det?"

Förbjud organiserat tiggeri i Sverige föreslår Moderaterna. Men i Luleå tror man inte att sånt finns, inte i kriminell betydelse i alla fall.

Inte så. Joshua Armfield, EFS-församlingen, tror inte tiggeriet sköts av kriminella.

Inte så. Joshua Armfield, EFS-församlingen, tror inte tiggeriet sköts av kriminella.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-04-30 17:30

Luleå

Läs mer om förslaget

Joshua Armfield är väl förtrogen med de tiggande EU-migranterna i Luleå.

– Vad menas med organiserat? Och vem får bestämma det? Tiggarna här i Luleå gör detta i familjer och visst, de är organiserade. Det är min familj också. Vi människor organiserar oss i familjer, grupper och organisationer, säger han.

Armfield arbetar på RFS-kyrkan och är starkt engagerad i tiggarna, både genom sitt arbete men framför allt på frivillig väg.

Han tror inte att tiggarna i Luleå exploateras i organiserad form i den meningen att någon annan tar en andel av deras slantar.

– Jag har inte upplevt det så. Jag känner många av dem och de kommer hit som familjer och försöker tjäna ihop pengar till sina släktingar i Rumänien. Och vem som helst kan fråga dem, det går bra att kommunicera med dem, säger Joshua Armfield.

Läs mer om Joshuas arbete

I sitt utspel skriver dock Moderaterna att många tiggare utnyttjas, en utredning gjord av länsstyrelsen i Stockholm som byggde på information från polis, kommuner och frivilligorganisationer, visade att mellan 300 och 500 människor utnyttjades för tiggeri under 2013.

Polisen i Luleå har inga synpunkter i sig på förslaget.

– Är det så att det finns en verksamhet som i förlängningen kan betecknas som människohandel så är den ju redan kriminell, säger kriminalinspektör Patrik Ström.

Han berättar att polisen inte granskat tiggeriet djupare utifrån det perspektivet. Patrik Ström menar dock att verksamheten i viss mån är organiserad.

– Det är tydligt. De har sina platser och sina områden som de har verkar från. Men om det innebär att det finns någon mellanhand är svårt att säga. Och att pengarna går vidare till någon annan har vi inga belägg för, säger han.

Moderaternas förslag får ett blandat mottagande. Statsrådet Åsa Regnér (S) betecknade förslaget som "intressant" och Folkpartiet var försiktigt positiva.

Miljöpartiet gör dock tummen och Johan Hedin (C) säger till TT att även Röda korset och skolungdomar ägnar sig åt organiserat tiggeri. Även KD säger nej med hänvisning till att man inte ska behöva tillstånd för att be medmänniskor om hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om