Carina Johansson och Lotta Bäckström bjuder båda sina söner. Carinas heter Emil och Lottas' heter Lucas. Varför grabbarna får choklad av sina mammor?
– För att de KAN verkligen äta choklad!
Den 11 november firas inte bara vapenstilleståndsdagen efter första världskriget och inte bara fars dag, inte bara alla singlars dag och inte bara den nordiska klimatdagen. Det är också chokladens dag.
I Sverige äter vi 5,4 kilo choklad per person och år och befinner oss därför på sjätte plats när det gäller konsumtion. På första plats finns, föga förvånande, Schweiz med en årlig konsumtion av 9 kilo choklad.
2011 bestämdes att den 11 november skulle vara chokladens dag.
Carina Johansson och Lotta Bäckström, Luleå konfektyrfabrik, har haft stängt i butiken några dagar. Lagret tog slut när de var på hantverksmässan i Arcus förra helgen. Nu pockar återförsäljarna på nya leveranser och det är dags att rätta in sig i produktionen igen. Jobba för att uppfylla alla önskningar.
Det är annars inte så listigt att ha stängt dagarna innan chokladens dag. Det är en bra försäljningstid för chokladkakor och praliner. Så det här med stängt är inte så helt jätteallvarligt. Soy Lundqvist knackar på dörren till butiken på Kungsgatan i Luleå och hon får komma in, storkund som hon är.
Vem vill du bjuda på choklad, Soy?
– Min kompis Jenny som är lika chokladfrälst som jag. Men hon bor i fjällen och kan inte köpa så ofta. Jag brukar ta med mig när jag åker upp och hälsar på.
Chokladkunskap är lika omfattande som vinkunskap. Riktiga kännare kan känna skillnad på hur kakaobönorna vuxit, kan känna smaker som jord, läder, kaffe och mycket mera.
För oss amatörer finns det en sak att hålla reda på. God choklad ska ha tre och bara tre ingredienser: kakao, kakaosmör och rörsocker. Håller vi det i minnet, klarar vi att hitta i chokladkakedjungeln och i mjölkchokladträsket.
– Undvik choklad med långa listor på ingredienser i innehållsförteckningen! utropar Carina Johansson och får medhåll av Lotta Bäckström.
En kan ta svensken från mjölkchokladen, men inte mjölkchokladen från svensken. För övrigt säljs svensk mjölkchoklad över stora delar av världen idag, något som uppskattas av Maj-Britt Syse som har bott i Minneapolis i USA i 35 år.
– Mjölkchoklad är fortfarande en av mina favoriter, men jag köper gärna choklad från de små chokladfabrikörerna som blir fler och fler i USA. När jag först flyttade hit fanns det inte så många sorter att välja mellan, säger hon.
Frågan är nu, vem vill du bjuda på choklad på chokladens dag?