Luleå stadsarkiv har under årens lopp fått ta emot massor med gamla negativ från fotografer som haft verksamhet i stan. I många fall handlar det om pärmar med negativ på porträttfotografier som tagits, både på kända och okända personer.
– Det handlar om bilder allt från olika personer, brudpar och nyfödda barn till tyska soldater, säger cirkelledaren Bengt Lundberg, Luleå hembygdsförening.
Massor med pärmar
Studiecirkel statade för ett och ett halvt år sedan och det är ett tidskrävande arbete. De åtta cirkeldeltagarna, alla gamla Luleåbor, träffas varannan torsdag på Rödlundska gården. Då tittar de på de gamla bilderna, som är tagna från 1936 och framåt, för att se om de känner igen någon.
Nu sitter de inte och tittar på en massa negativ, utan negativen har scannats in genom stadsarkivets försorg. Bilderna har förts över till CD-skivor och av varje bild har det också gjorts en papperskopia, som sätts in i en pärm. Sedan tittar de tillsammans på bilderna på en stor TV-skärm.
Identifiera innevånarna
Bilderna är numrerade och varje pärm innehåller 100 bilder. Det står datum när bilden togs och det kan också stå ett namn, men inte alla gånger. Vid varje träff brukar de hinna med en till två pärmar med bilder. Det handlar om många bilder. Hur många vet han inte.
–Det här är ett led i att identifiera innevånarna i staden. Om man sedan går till stadsarkivet och frågar efter en bild på en viss person, kanske vi har tagit fram svaret, förklarar Bengt Lundberg.
Gammal granne
En gång upptäckte han en porträttbild av en gammal granne från början av 1940-talet. Grannen hette John Fabricius och var slöjdkonsulent.
– Jag har inte sett honom sedan jag var liten pojke i början på 40-talet, men jag kände igen honom på en gång. Han gjorde en kökssoffa åt mina föräldrar och han gjorde även min första bokhylla. Och nu står de i min stuga, berättar han.
Till varje bild där de lyckas lista ut vem det föreställer, så skriver de också ned allt de vet om personen. Nu jobbar de med bilder tagna i början av 40-talet av fotografen Gustav Holmström. De flesta av de som är med på bilderna är döda. Då tar de kontakt med någon släkting för att få veta lite om personen i fråga.
Anletsdragen
Många av bilderna är på små barn och enda ledtråden kan vara ett efternamn.
– Om du känner personen som vuxen är det ofta inga problem att se vem det är. Anletsdragen gör att du ser det, säger Bengt Lundberg.
De har haft paus i sitt detektivarbete under sommaren, men nu startar de upp studiecirkeln igen. Hur länge de ska hålla på har han ingen aning om. Inte heller hur många bilder det finns.
– Då vi är färdiga med några pärmar bär vi tillbaka dem och får nya pärmar med fler bilder. Man kan tycka att det är ett tröstlöst jobb, men det väcker många minnen. Jag har stött på bilder på farsan och på några fastar, säger Bengt Lundberg, som tillsammans med de övriga i studiecirkeln fortsätter sin kulturgärning med att identifiera gamla Luleåbor.
Vem är det på bilden?
Vem är det här? Det svaret försöker deltagarna i en studiecirkel, under ledning av Bengt Lundberg, att hitta svaret på. De identifierar nämligen personer på gamla porträttfotografier tagna i Luleå.
UNG KVINNA. En av många porträttbilder som finns med i pärmarna. Den här bilden föreställer en kvinna som heter Anna Johansson och bilden togs 1940.
Foto: Roland S Lundström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!