Växande kö till Luleås äldreboenden

Kön till Luleås äldreboenden har varit längre än någonsin tidigare. 79 personer hade väntat i mer än tre månader på en plats. Två av dem hann dö.

Ännu längre kö. 79 personer hade väntat i mer än tre månader på att få plats på ett äldreboende i Luleå kommun under första kvartalet i år. Fjärde kvartalet 2016 var det 51.

Ännu längre kö. 79 personer hade väntat i mer än tre månader på att få plats på ett äldreboende i Luleå kommun under första kvartalet i år. Fjärde kvartalet 2016 var det 51.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2017-05-23 19:29

Under första kvartalet i år fick 90 personer vänta i mer än tre månader på att få det som socialnämnden redan hade gett dem rätt till; en plats i särskilt boende, kontaktperson, familjehem eller plats på behandlingshem. Av de 90 personerna var det 79 som väntade på en plats på ett äldreboende; 22 män och 57 kvinnor.

Det här är betydligt fler än tidigare; under fjärde kvartalet i fjol var det 51 personer som fick vänta mer än tre månader på en plats på ett äldreboende och under tredje kvartalet i fjol låg motsvarande siffra på 29 personer.

– Nu har det minskat, vi hade en topp där, nu går det ned, säger Lena Kruse, verksamhetschef för vård och omsorg på Luleå kommuns socialförvaltning.

Den 31 mars hade 45 av de 79 fått plats på äldreboende, sju av de väntande hade fått plats på korttidsboende under tiden, tre var inte redo att flytta, tre hade tackat nej eftersom de ville till ett visst boende, två hade avlidit och tre hade flyttat till en annan kommun eller vistades på korttidsboende i en annan kommun.

– Det kan vara mycket dagsläget hur det ser ut, säger Lena Kruse.

– Nu har vi 56 i kö till vård- och omsorgsboende, det har minskat betydligt. 37 har väntat längre tid än tre månader, 29 av dem är på ett korttidsboende, fortsätter hon.

På socialförvaltningen pågår ett arbete med att analysera orsakerna och att föreslå långsiktiga åtgärder. Analysen ska vara klar nästa vecka.

Vad beror det på att det dröjer mer än tre månader att få plats på ett vård- och omsorgsboende?

– Det är det vi håller på och tittar på i den här strategiska analysen.

Kan det vara platsbrist?

– Det är det vi måste titta på i den här analysen. Allt hänger ihop, hur vi jobbar i hemtjänsten och på Sunderby sjukhus, säger Lena Kruse.

Lena Kruse säger att socialförvaltningen redan vidtagit en del åtgärder; man har skapat ett tvärprofessionellt team som går igenom samtliga beslut till särskilt boende, man har ändrat rutinen vid fördelning av boendeplatser och man har tillsatt ett team som dagligen har kontakt med Sunderby sjukhus angående utskrivningsklara patienter.

– Vi ska kunna erbjuda platser inom särskilt boende. Vi ska inte ha så här många beslut som inte är verkställda inom tre månader, säger Lena Kruse.

Luleå kommun har lyckats ta hem sina patienter från Sunderby sjukhus.

– Vi har inget betalningsansvar nu. Det har varit så under några veckor, säger Lena Kruse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om