Vattentornet säljs – kan bli kontorslokaler

Stadsbyggnadsförvaltningen vill sälja vattentornet på Bergnäset i Luleå till Dagertun Parente. Ärendet behandlas på stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott den 2 december.

Prissumman för vattentornet på Bergnäset uppgår till en miljon kronor.

Prissumman för vattentornet på Bergnäset uppgår till en miljon kronor.

Foto: Maria Lindgren

Luleå2021-11-29 15:06

Stadsbyggnadsnämnden föreslås bevilja försäljningen av vattentornet med tillhörande markområde på Bergnäset samt rekommendera kommunstyrelsen att markanvisningen erbjuds till Dagertun parente AB för en miljon kronor. Det skriver Luleå kommun i ett pressmeddelande.

Vattentornet på Bergnäset är sedan ett antal år inte längre i bruk. Dagertun support och consulting lämnade i oktober 2017 in en förfrågan om att köpa vattentornet för att bygga om det till kontors- och konferenslokaler. Kommunen ställde sig positiv till förslaget men för att möjliggöra detta krävdes en ny detaljplan.

I december 2018 beslutade kommunstyrelsen om planuppdrag och den färdiga detaljplanen vann laga kraft i maj 2021. Den nya planen innebär att vattentornet kan byggas om till kontor- och konferensverksamhet samtidigt som den säkerställer byggnadens kulturhistoriska värde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!