Vattenskyddsområde hotat – åtgärder krävdes

Helgens brand på Storhedens industriområde är nästintill helt släckt. Dock var elden i sig inte det enda riskmomentet, då den rasade i ett vattenskyddsområde.

Lumire-branden på storheden 16062023

Lumire-branden på storheden 16062023

Foto: Lars Folkesson/Luleå Kommun

Luleå2023-06-19 19:00

Det pyr fortfarande från pappersbalningsavdelningen på Lumire, som i princip brann ner till grunden, men i övrigt har verksamheten flutit på som vanligt under måndagen.

– Förarna kom in vid sjutiden och åkte ut på sina rundor, men de som kan jobba hemifrån har gjort det, säger Petra Viklund, vatten- och avloppschef på Lumire.

Släckningsarbetet pågick under hela helgen. Det var först på söndag vid lunchtid som räddningstjänsten avslutade sitt arbete med branden och lämnade övervakningsarbetet till ett utomstående vaktbolag. 

Robert Roslund är enhetschef för övning på räddningstjänsten. 

– Lumire har skött det exemplariskt och för oss har det också gått bra. Det som brann när vi kom fram till platsen var det som fortfarande pyrde när vi avvecklade räddningsinsatsen.

Det blev en stor insats, då man fick kalla in räddningstjänster från grannkommuner för att genomföra räddningsarbetet. Men det hade kunnat gå mycket värre.

– Totalt har vi räddat tillgångar för omkring 230 miljoner. 

Då branden startade i ett vattenskyddsområde, var man tvungen att ta extra hänsyn vid släckningsarbetet. Om vattnet som använts hade runnit ned i grundvattnet hade det påverkat tillgången på dricksvatten i kommunen. Robert Roslund menar att man var försiktig under arbetets gång.

– Det hjälpte att Lumire var på plats, då de besitter kompetensen för att kunna förhindra sådant. På det viset var det ett gynnsamt läge, hade det varit en annan industri hade det kanske sett annorlunda ut.

Han får medhåll från Petra Viklund.

– De har gjort helt rätt under släckningsarbetet. Man har inte använt så mycket vatten, utan istället jobbat med att kväva elden. Det var bara under den aktiva fasen som vatten användes. Räddningstjänsten hade ett stort medvetande om det, säger hon.

Det mesta av vattnet rann ned i avloppen efteråt, där de går igenom ett reningsverk. Mindre mängder hamnade i dagvattnet. Lumire kommer nu att ta prover på vattnet.

– Vi har börjat testa för att se om det vatten som har runnit ut i dagvattnet är skadligt. Det lär dröja några veckor innan vi får svar på det. Om dagvattnet alls rinner ut i havet beror ju mycket på om det regnar mycket, och eftersom det har varit torrt på senaste är vi inte oroliga, säger Petra Viklund, vatten- och avloppschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!