– Felanmälningar bara "försvinner" och det finns ingen långsiktig plan över vilka fastigheter som ska underhållas, säger Fred Nyström (SJVP).
Tillsammans med Mattias Nilsson (C) riktar han allvarlig kritik mot hur stadsbyggnadsförvaltningen och stadsbyggnadsnämnden sköter underhållet av kommunens fastigheter.
– Det är något som är väldigt galet med fastighetssidan, säger Mattias Nilsson.
Nyligen avslöjades att en revisionsrapport från februari 2019, med skarp kritik mot lokalförsörjningen, glömdes bort i två år. Revisorerna ville se skyndsamma åtgärder på en rad punkter, som delvis redovisades av nämnden. Men ärendet nådde inte kommunstyrelsen förrän i januari i år.
Under samma tid anser Nyström och Nilsson att en rad brister i fastighetsförvaltningen avslöjats.
Bland annat handlar det om felanmälningar som inte tas om hand. Oppositionspolitikerna lyfter fram två konkreta fall:
* Den 2 oktober 2020 larmade personalen på förskolan i Vitå om "bulor" i golvet i en korridor och en matta som höll på att lossna. Den 13 oktober gjordes nästa anmälning om "ojämnt golv" och "allt fler upphöjningar". Men inget hände förrän en tredje anmälan gjordes den 23 oktober.
* I januari 2019 felanmäldes en vattenläcka i Sunderby ishall. Det dröjde till september 2019 innan läckan åtgärdades.
– Och det skedde enbart därför att jag skickade ett mejl till stadsbyggnadschefen om detta säger Mattias Nilsson.
– Fullständigt oacceptabelt. Vi har vetskap om ett antal felanmälningar gällande Luleå energi arena också som inte tycks ha kommit fram. Vi tror att det har att göra med den omorganisation som gjorts av vaktmästarna, säger Fred Nyström.
Men problemet sitter djupare än så, anser duon.
Nyström uppger att han vid ett antal tillfällen sedan han tillträdde sitt uppdrag i nämnden efterfrågat en planering av hur underhållet av fastigheterna sköts, utan att få något gehör.
– Det verkar inte finnas någon plan över huvud taget. Tjänstemännen vet inte vilka fastigheter som ska underhållas. De skyller på tidigare fastighetschefer och pratar öppet om att "vi har en stor underhållsskuld". Men samtidigt använder man inte de pengar som finns för underhåll. Med hjälp av det går nämnden plus. 15 miljoner i fastighetsbudgeten användes inte i år, säger han.
Fred Nyström säger att förvaltningen döljer brister i underhållet genom att använda sig av benämningen "reinvestering".
– Då kommer man runt problemet bokföringstekniskt och kan även påstå att investeringen ska betalas med höjd hyra.
"Helröret" över Södra hamnleden och kopian av Luleås gamla rådhus, som står på Gültzauudden, är två exempel på fastigheter som borde underhållits bättre, enligt Nyström och Nilsson.
– Helröret stod ju bara år ut och år in. Till sist återstod bara att riva. Och rådhuset övervägde man ju också att riva.
Kritikerna lyfter även ärendet med en ny lågstadieskola i Gammelstad. Det slutade med att stadsbyggnadsförvaltningen föreslog att Stadsöskolan skulle rivas och en helt ny skola skulle byggas, eftersom det var mest fördelaktigt ekonomiskt.
– Systemet med internhyror är jättekomplext vilket gör det svårt att kontrollera saker. Men alldeles för ofta blir kommunens slutsats att det är bättre att riva och bygga nytt än att underhålla och renovera. Det kostar Luleå stora pengar, säger Mattias Nilsson.