Vattenbrist kan ställa till problem

Torkläget är extremt men än så länge ser vatten­tillgången i de små vattenverken bra ut. Chefen för vatten och reningsverken inom kommunen Jan-Erik Ylinenpää befarar dock att det kan bli problem.

LULEÅ2006-08-08 06:00
-Ja, jag har då aldrig varit med om liknande. Och fortsätter den här torkan, ja då kan vi få problem. Det är de små vattenverken i byarna som löper risken, säger Ylinenpää och exemplifierar bevattning som snabbt tömmer reservoarerna.

Kan snabbt ändras
-Ja, som bevattning av grunder vid byggande, säger han. Men i dagsläget är det ännu lugnt. Inga rapporter har kommit in att det riskerar att bli vattenkris.
-Nej faktiskt inte ännu, men det kan snabbt ändras, säger han.
Fastighetsägarna med privata brunnar är en grupp som kan få problem och sinar brunnen, så får ägaren stå för kostnaden vid påfyllning.

Brukar fylla på
-Vi brukar ställa upp och köra ut vatten och fylla på men brunnsägaren får ju betala för kostnaden, säger Ylinenpää. Några rapporter om sinande privata brunnar har han dock inte heller fått några besked om ännu.
-Men det måste ju komma vatten snart. Annars blir det ju problem i höst och vinter. Hur det står till med grundvattennivån och tillgången i verken kollas nu kontinuerligt förklarar Ylinenpä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om