Unipers vätgashub ska hjälpa till att värma Luleåborna

Luleå Energi och Uniper har tecknat avtal, som innebär att restvärme från Unipers vätgashubb på Luleå Industripark ska kunna användas i fjärrvärmesystemet.

Restvärme från Unipers vätgashubb ska hjälpa till att värma Luleåborna. Det är syftet med den avsiktsförklaring som Luleå Energi och Uniper har tecknat. På bilden syns Malin Larsson, vd Luleå Energi och Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Restvärme från Unipers vätgashubb ska hjälpa till att värma Luleåborna. Det är syftet med den avsiktsförklaring som Luleå Energi och Uniper har tecknat. På bilden syns Malin Larsson, vd Luleå Energi och Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige.

Foto: Stellan Stephenson

Luleå2023-08-21 15:19

Luleå Energi och Uniper Sverige har tecknat en avsiktsförklaring om att ta tillvara på restenergi från Unipers planerade anläggning på Luleå Industripark.

– Vi kommer att titta på alla möjligheter att kunna använda den restenergi som processen genererar och ta tillvara på den i fjärrvärmesystemet, säger Malin Larsson, vd för Luleå Energi. 

Uniper är en internationell energikoncern med cirka 7 000 anställda och verksamhet i mer än 40 länder. I Sverige är Uniper-koncernen delägare i alla tre aktiva kärnkraftverk. 

I Luleå planerar Uniper tillsammans med Luleå hamn, Luleå Energi, ABB och ESL Shipping att bygga en regional vätgashubb i anslutning till Luleå industripark (Hertsöfältet och Svartön). Projektet kallas BothnialinkH2.

I dagsläget är det oklart hur mycket restenergi som Luleå Energi kan få från vätgashubben.

– Vi vet att det är ett gott tillskott, eftersom det är vätgastillverkning så genereras det mycket värme, säger Malin Larsson.

Inledningsvis ska varje steg i processen utredas för att se var man kan växla ut energi till fjärrvärmesystemet. Luleå Energi har sedan tidigare avtal med SSAB om att utreda möjligheterna att nyttja restvärmen då SSAB ställer om sin ståltillverkning i Luleå. 

Kan det täcka hela bortfallet som nuvarande masugnsprocessen står för?

– Det är för tidigt att säga ännu. Den utmaning vi ser är att vi behöver hitta lösningar för när industrin inte har en kontinuerlig produktion, säger Malin Larsson.

Till skillnad från masugnsprocessen är de nya industrierna inte beroende av att kontinuerligt vara i drift. Luleå Energi arbetar för att få till stånd avsiktsförklaringar med fler aktörer.

– Vi kommer att jobba vidare med de andra stora etableringarna för att titta på möjligheterna, säger Malin Larsson.

Målsättningen är att Luleå Energi ska ha en konkurrenskraftig fjärrvärme, trots att omställningen kommer att innebära stora investeringar för bolaget. 

Avsiktsförklaringen kommenteras av Unipers vd: 

"Det här sättet att ta tillvara på restvärme från energiprocesser för att värma upp bland annat bostäder är helt i linje med den cirkulära grundtanken som vi och Luleå Energi månar högt om. Att kunna använda överskott av energi från en process som insats till en annan är ett typexempel på hur man kan driva den gröna omställningen framåt" säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!