"Vårt system skapar nya arbetstillfällen"

Bristen på arbetskraft skapar en oljeplattformsekonomi i Norrbotten. Det varnar flera ekonomer för. Men förre industriministern Maud Olofsson viftar bort farhågorna.

BRA FÖR UTVECKLINGEN. "Sverige har blivit intressant för gruvföretag efter att vi gjorde om prospekteringslagen", säger förra näringsministern Maud Olofsson.

BRA FÖR UTVECKLINGEN. "Sverige har blivit intressant för gruvföretag efter att vi gjorde om prospekteringslagen", säger förra näringsministern Maud Olofsson.

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-12-15 06:00

Utvecklingen inom gruvindustrin i Norrbotten, speciellt den i Pajala, kan skapa en oljeplattformsekonomi: att människor arbetspendlar från södra Sverige. Det spår fler ekonomer. De varnar för en utveckling där kommuner i Norrbotten måste se till att skapa service för människor som arbetar där men som inte bor där.

Ekonomer talar om hur länder som Australien och Finland infört en speciell skatt på företag som utvinner mineraler och malm. Det talas också om det system som finns i Norge.

Där betalar företag en del av sin vinst till den kommun som de är verksamma i. De här system är inget som den förra industriministern Maud Olofsson gillar. Hon sade det i samband med ett besök hos Centerpartiet i Luleå på fredagen.

Samarbete redan nu
- Gruvföretag som LKAB, Northland och Boliden samarbetar redan nu med de kommuner som de verkar i. Det gäller exempelvis LKAB som betalar lönerna för ett 20-tal personer som arbetar i Kiruna kommun när det gäller stadsomvandling och annat.

Olofsson vill inte att gruvföretag ska betala någon del av sin vinst till den eller de kommuner där de verkar. Hon tycker heller inte att en extra skatt ska tas ut av gruvföretag.

Attraktiva samhällen
- Kommuner ska se till att skapa attraktiva samhällen. Och det ska de göra med hjälp av sina skatteintäkter och av pengar som kommer från skatteutjämningssystemet.

Olofsson talar om den expansion som sker när det gäller mineralutvinning i Sverige. Hon ser utvecklingen som en konsekvens av att prospekteringslagen gjordes om.

- Om Sverige skulle införa olika typer av beskattningar för företag i den här branschen skulle vi inte längre vara attraktiva när det gäller investeringar. Nu ser vi en utveckling där hotell är fullbelagda och många företag går bra tack vare att gruvföretag etablerar sig och andra, som LKAB, som expanderar.

Sedan Maud Olofsson lämnade regeringen har hon hunnit bilda ett konstultbolag. Hon sitter med i fyra bolagsstyrelser: LKAB, Diös, Arise windpower och Creades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!