Den långvariga värmeböljan har lett till en explosion av getingar runt om i landet, uppger Anticimex, som under juli genomförde mer än 25.000 getingsaneringar i Sverige.
Andreas Schleiss arbetar som skadedjurstekniker i Norrbotten. Han anländer till Östen Johansson på Räfsarstigen i Gammelstad under förmiddagen för att ge sig i kast med dagens andra getingbo.
Boet sitter precis framför altandörren under brädorna på altanen, berättar Östen Johansson och pekar. Mycket riktigt, där flyger getingar ut och in mellan brädorna.
– Ibland flyger de in i vardagsrummet, berättar han.
Andreas Schleiss sätter på sig skyddskläder och tar fram två sprayburkar ur bilen. Den ena innehåller ett gift, den andra ett skum.
– Det bästa är om man hittar ingångshålet på boet, då kan man täta det med skum så att getingarna inte tar sig ut. Hittar man inte det måste man använda betydligt mer gift.
Han drar på sig full skyddsmundering och tar sig an uppgiften med en ficklampa i ena handen och en kniv i den andra.
– Det gäller att vara försiktig, så att de inte blir irriterade och anfaller, säger han.
Strax hittar han ingångshålet och kan täta det. Sedan sprutar han in gift.
– Nu dör drottningen och utan henne fungerar ingenting.
Getingarna som är ute och hämtar föda och byggmaterial brukar bli irriterade när de märker att boet är förstört. Sedan försvinner de i regel till skogs.
Att ta bort getingbon är ingenting man ska göra i onödan, påpekar han.
– Getingarna är otroligt viktiga, både för att de tar mindre skadeinsekter och för att de pollinerar blommor och fruktträd.
Men om de sitter olägligt till kan det bli nödvändigt.
Kan man ta bort getingbon på egen hand?
– Ja, mindre bon kan man försöka avlägsna själv. Plocka ner dem i en påse och knyt till. Eller en burk som du håller för med en pappskiva när du tagit bort boet. Men jag rekommenderar skyddskläder.
Större bon tycker han inte att man ska ge sig på.
Själv är han allergisk mot getingstick och har alltid med sig medicin och sprutor om han skulle bli stungen. Lyckligtvis händer det inte så ofta.
Vad är det värsta du sett i getingväg?
– En gång sanerade jag ett bo som var så här stort, säger han och måttar en meter mellan händerna.
En annan gång var han uppe på en vind som var så trång att han knappt kunde röra sig – och blev stucken av en geting i benet.
– Det kändes inte så roligt.
Nu är han färdig hos Östen Johansson, som i lugn och ro kan koppla av med en kopp kaffe på sin altan, medan Andreas Schleiss kör vidare. Han har ytterligare fem bon att ta bort innan arbetsdagen är slut.