Arbetsförmedlingen har släppt sin arbetsmarknadsprognos för 2017–2018. Rapporten visar att arbetsmarknaden i Sverige och Norrbotten är mycket starkt och att sysselsättningen kommer att fortsätta öka även under nästa år.
Trots det väntas antalet arbetslösa bli fler. Men inte i Norrbotten. Arbetslösheten i länet väntas sjunka från 7,5 procent i slutet av 2016 till 6,7 procent när 2018 är över.
– Och särskilt bland ungdomar, kan jag poängtera. Det är en grupp som många gånger har nämnts som ett litet problem, men där går det extra bra nu, säger Daniel Nilsson som är arbetsförmedlingschef i Luleå och Boden.
Trenden är långvarig. 2010 var 10,7 procent av norrbottningarna arbetslösa – i dag är antalet som saknar jobb 5 500 färre än för sju år sedan.
Det beror bland annat på ökad tillväxt och många pensionsavgångar, som har öppnat för nyanställningar. Mer bostadsbyggande och ökat vårdbehov spelar också in.
–Vi har tidigare målats upp som ett problemlän, men den stämpeln borde vi ha börjat tvätta bort vid det här laget. Vi ligger en bra bit under rikssnittet när det gäller arbetslöshet och har haft en bra sysselsättningsökning, så vi ska vara stolta, säger Daniel Nilsson.
Men siffrorna har en baksida. Att Norrbotten kan hålla i trenden med sjunkande arbetslöshet beror till stor del på att många nyanlända flyttar från länet.
Att lyckas med integrationen och behålla arbetskraften i länet ser Daniel Nilsson som en absolut nyckel för att lösa kompetensförsörjningen.
– Den är nog rätt avgörande om vi ska lyckas att tillgodose de behov som uppstår. Befolkningen minskar på många håll och då gäller det att ta tillvara dem som kommer hit och snabbt integrera dem.
Och arbetskraft behövs. Enligt Arbetsförmedlingens rapport har mer än 30 procent av de norrbottniska företagen svårt att hitta kompetens. En fjärdedel uppger att de har tvingats tacka nej till ordrar på grund av rekryteringsproblem.
I den offentliga sektorn är det än värre ställt. Tre av fyra verksamheter har svårt att tillsätta sina tjänster.
– Om det här fortsätter, och det säger prognosen, blir det brist på arbetskraft och hård konkurrens om de riktigt duktiga. Det är en fara för tillväxten, säger Daniel Nilsson.
En ny trend är att det har blivit svårare att rekrytera till yrken som endast kräver gymnasial utbildning. Till exempel signalerar butiksägare att det är svårt att locka potentiell personal till tjänstgöring på helger.
– Det är samma fenomen som vi har sett inom hotell och restaurang. Och samma sak signaleras från vård och omsorg, säger Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Timo Mulk-Pesonen.