Varningen: Norrbotten kan bli förloraren

Läkarföreningens ordförande Gunilla Enström varnar för att region Norrbotten kan bli förlorare när den nya nationella överenskommelsen för inhyrd personal träder i kraft 2023.

Ett nationellt ramavtal kan slå hårt mot landets minst attraktiva regioner, varnar Gunilla Engström, ordförande i Läkarföreningen i Norrbotten.

Ett nationellt ramavtal kan slå hårt mot landets minst attraktiva regioner, varnar Gunilla Engström, ordförande i Läkarföreningen i Norrbotten.

Foto: Albin Wiman

Luleå2022-03-25 19:00

Kostnaden för inhyrd sjukvårdspersonal ökade med 700 miljoner under 2021. Totalt uppgår kostnaden i riket till 6,3 miljarder kronor. Samtidigt ökar kostnaderna för egen personal med 4,3 procent. Ökningen kopplas till pandemin.

Landets regioner har länge arbetat för att komma till rätta med stigande personalkostnader. Nu har samarbetet resulterat i ett nationellt ramavtal för inhyrd personal.

Upphandlingen ska gälla läkare, sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. Den innebär att landet indelas i zoner med fastslagen lönenivå.

Gunilla Engström, ordförande i läkarföreningen i länet varnar för konsekvenserna. Hon tror attraktiva regionerna gynnas av förslaget och att den stora bristen på specialister inom sjukvården i norr inte kan lösas genom ett ramavtal utan att det snarare gör det svårare att säkra kompetensförsörjningen.

– Vissa kommuner kommer inte att höra till den zon som kan ge högst ersättning och då kan rimligen incitamentet för bolagen att skicka personal inte vara stort. I distriktläkartidningen är våra norra regioner svartlistade, då de inte har någon plan för hur de ska säkra tillräckligt antal distriktsläkare.

Hon ser hellre en seriös satsning för att ta tag i bristerna i arbetsmiljön.

– Även om det finns en god tanke med att reglera hyrläkarbolagen genom att ha fastställda taxor tror jag inte att det i praktiken kommer att bli det utfall som man hoppas på, säger Gunilla Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!