Varning för vägarbetare

Svettigt och farligt, men ändå trivs de. I neongula reflexvästar under gassande sol jobbar vägarbetarna för bättre bilfärder. Samtidigt dundrar långtradare förbi i otäcka hastigheter, bara någon meter bort.
- De kör i regel som de vill, säger vägarbetaren Kreivi Sauli.

LULEÅ2007-07-04 06:00
Varning för vägarbetare, meddelar den välbekanta triangelformade skylten med en svart figur på. Vi befinner oss på E 4 vid Jämtöfjärden, där ett antal män i neongula reflexvästar arbetar för fullt. Var och en har sin syssla, och tycks inte besväras av några svettpärlor i pannan.
- Här får man allt ta av sig långkalsongerna! säger Gunnar Larsson.
Luften står stilla, men de här killarna är vana och trivs riktigt bra i värmen.
- Det är bättre än att det regnar, då blir man ju ännu blötare, menar kollegan Kjell Jansson.
Den nylagda asfalten blänker i den gassande solen och den fräna doften får det att sticka till lite i näsan.
- Som hostmedicin, säger Gunnar Larsson och skrattar.
Stora hål efter uppgrävda stenar ska fyllas igen, och Gunnar Larssons uppgift är att skyffla bort allt skräpmaterial med en grävskopa. Ny asfalt läggs sedan ut, som den ångande asfaltvälten plattar till.

Långtradare blåser förbi
Bara några meter bort susar bilarna förbi, med hastigheter som känns otäckt höga. Säkerheten är viktig och vägarbetsplatsen är noga skyltad. Bland annat finns en stor varningsskylt med ett flertal däck bakom, som en skyddande barriär mot fordon som hamnar fel.
- Det är lite si och så med trafikanterna, de kör i regel som de vill, säger Kreivi Sauli.
Hittills i år har en person rapporterats som lindrigt skadad i samband med Norrbottniska vägarbeten, enligt Vägverket. Förra året skadades fem personer i vägarbetbetsolyckor i länet.
Kreivi Sauli berättar att många saknar respekt för vägarbetarna och blåser förbi i på tok för höga hastigheter. Tunga fordon som timmerbilar och långtradare är enligt honom vanligast bland dessa. Han uppskattar att sju av tio trafikbovar består av yrkeschaufförer.
- De kör långa sträckor, är mycket på vägarna och tror sig veta bättre än andra hur trafiken fungerar. Personbilar är bra mycket bättre, menar Kreivi Sauli.
Plötsligt börjar lastbilen en bit bort att röra på sig. Något förvånande, då ingen sitter i hytten.
- Recodrive, förklarar Kjell Jansson som utifrån en fjärrkontroll i handen har kontroll över hela lastbilen.
Med hjälp av sina spakar och växlar backar han några meter och placerar lastbilen precis i höjd med gropen. Ett tredje lager med asfalt fördelas ut, som kollegorna noggrant jämnar till med sina krattor.
- Massan håller sig varmare och är lättare att bearbeta i den här värmen, säger Peter Rutberg.
Utejobbet är enligt honom varmt och skönt. Visst ser det svettigt ut där i hans neongula väst, men den är han allt tvungen att behålla på.
- Det var bättre förr för den som ville ha sig en solbränna. Då fick man stå i bara shorts, men nu är det nya regler när det gäller klädseln, säger Peter Rutberg som får nöja sig med en "västbränna" i sommar.

På med kepsen
Vi låter E 4 vägarbetare fortsätta med sina sysslor, och styr i stället Kurirenbilen vidare mot Sunderbyn. I höjd med Sunderby sjukhus längs väg 97 får vi sakta ner och följa några rödgulrandiga markeringar. På en bro arbetar fyra grabbar, som har ännu en anledning att svettas. Förutom en gassande sol som värmekälla finns här också en brinnande eld.
- Vi isolerar om bron och sätter nytt tätskikt över betongen så att inte vatten ska tränga in. Vi smälter mattan med elden, så att den ska fastna, förklarar Andreas Johansson.
Arbetstiderna styr de i huvudsak själva, med viss påverkan av vädret och arbetets omfattning. I måndags blev det från sju på morgonen till tio på kvällen, men denna dag hoppas de kunna gå hem tidigare.
Den heta sommarvärmen är de glada över, då regn innebär att arbetet inte kan utföras.
- Det är bara att dricka mycket och behålla kepsen på, säger Lars-Åke Mårtensson och kisar mot solen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om