Varnar för brist på studentboenden

Det ser ut att bli brist på studentbostäder i Luleå inför starten på höstterminen. "Just nu har vi faktiskt bara en enda ledig lägenhet kvar", säger Carina Wuopio, ansvarig för kundcenter på Lulebo.

Ett campus sjudande av liv och rörelse, det hoppas Jennie Hägg Wilhelmsson att få uppleva i höst på Luleå tekniska universitet. "I höst kommer vi återgå till det normala efter två år med pandemi."

Ett campus sjudande av liv och rörelse, det hoppas Jennie Hägg Wilhelmsson att få uppleva i höst på Luleå tekniska universitet. "I höst kommer vi återgå till det normala efter två år med pandemi."

Foto: Hanna Åberg & Luleå Tekniska Universitet.

Luleå2022-08-12 05:00

Lulebo är en av de största aktörerna när det gäller studentboenden med över 1 000 lägenheter på bostadsområdena Porsön och Björkskatan.

Det kommunala bostadsbolaget är dock inte det enda som rapporterar om fullbelagda boenden. Fastighetsbolagen Aulis Polstjärna och Rikshem noterar att de har bara kvar två obokade lägenheter vardera.

– Vi ligger på en nivå med över 50 sökande per lägenhet i Luleå uppger Peter Skeppström, pressansvarig på Rikshem.

Nu förbereder sig Luleå tekniska universitet inför en förväntad anstormning av nya studenter. De två senaste läsåren har allt fler valt att på grund av pandemin fokusera på distansstudier.

Trots att söktrycket till universitets distansutbildningar ligger på samma nivå som tidigare räknar Jennie Hägg Wilhelmsson, chef för studentavdelningen, att studenterna kommer att återvända till campus i höst.

Totalt har 2 400 nya studenter blivit antagna till Luleå tekniska universitets program på grundnivå. Det ligger på motsvarande nivå som hösten 2019, alltså före pandemin. 

– Vår bedömning är att det kommer att bli svårare att få tag i en studentlägenhet. Vi har redan fått en del samtal från studenter. Det handlar inte om något "katastrofår", men vi räknar med att fler studenter kommer att vilja vara på plats i universitetsområdet i höst, berättar Jennie Hägg Wilhelmsson.

Det är i dagsläget svårt att bedöma storleken på bostadsbristen. De nya eleverna har tackat ja till utbildningen, men flera har ännu inte hunnit registrerat sig på universitetet.

Jennie Hägg Wilhelmsson tror att det kan komma enstaka sista-minuten-avhopp, vilket skapar möjligheter för de som hamnat på reservplats.

– Vi får in sådana samtal varje dag, men kan inte ge något klart besked förrän registreringstiden gått ut i september. Vår rekommendation till alla nya studenter är att de ska ställa sig i så många bostadsköer som de bara kan. Situationen brukar vara svårast vid terminstarten, men i oktober brukar de flesta ha hittat ett hem.

Den 17 augusti anländer de första studenterna till Luleå. Då startar den frivilliga välkomstperioden nolleperioden.

Höstterminen startar måndag 28 augusti. Den officiella siffran för antalet på studenter på Luleå tekniska universitet var vid årsskiftet 17 000 studenter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!