Varnar för vilt på väg

Fem vägsträckor i länet är särskilt utsatta för viltolyckor.  Det visar polisens sammanställning av de anmälda viltolyckorna.

Foto:

LULEÅ2008-12-17 06:00
Polisen anser att det finns anledning att varna allmänheten för risken att köra på vilt så här års. De flesta viltolyckorna inträffar under den mörka årstiden, från oktober till februari.- Det har varit mycket viltolyckor nu, det är viktigt att tala om det för folk så att de är försiktiga, säger Eva Högfeldt, chef för polisens länskommunikationscentral i Norrbotten. I november inträffade 191 viltolyckor i länet och hittills i december har 169 olyckor inrapporterats. För motsvarande period i fjol var antalet olyckor 287 i november 2007 respektive 158 för första halvan av december 2007. Olycksdrabbade vägsträckor kartlagdaUtifrån polisens system för inrapportering av olika händelser går det att kartlägga var det inträffar flest viltolyckor. Fem vägsträckor i länet har visat sig vara särskilt olycksdrabbade i år. Det gäller E10 vid Svappavaara, E10 vid Hakkas, länsväg 373 vid Långträsk väster om Piteå, riksväg 95 norr om Arvidsjaur och E4 vid Sangis. På dessa platser har det i år inträffat mellan elva och 25 viltolyckor. Hittills i år har 19 viltolyckor lett till personskador, varav fem personer har blivit svårt skadade och 28 personer har blivit lindrigt skadade. Tendens med färre viltolyckor2006 inträffade 1.821 viltolyckor i länet. 2007 noterades 1.620 viltolyckor. Hittills i år har polisen fått in rapporter om 1.305 viltolyckor, fördelade på 559 påkörda renar, 214 påkörda älgar och minst 158 påkörda rådjur. Olycksstatistiken rymmer också mer sällsynta djur som blivit offer för trafiken i Norrbotten; en björn, ett lodjur, en örn och 14 icke närmare identifierade djur som sorterats in i kategorin "övriga" i statistiken.
FAKTA/VAD SÄGER LAGEN OM MAN KÖR PÅ VILT?Enligt jaktförordningen 40§ är man skyldig att märka ut och anmäla till polisen om man kör på klövvilt. "Har björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår, eller örn skadats eller dödats vid sammanstötning med ett motordrivet fordon, är fordonets förare skyldig att snarast möjligt märka ut olycksplatsen och underrätta närmaste polismyndighet".Kör man på tamdjur, exempelvis en hund, är man skyldig att märka ut olycksplatsen och kontakta polisen. Om man kör på andra sorters vilt än ovan nämnda gäller ingen formell anmälningsskyldighet. Har man kört på ett mindre djur ska man först och främst se till att djuret blir avlivat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!