Ni har väl inte glömt den gångna vintern? Regn och snö om vart annat och mänga växlingar mellan plus- och minusgrader.
Detta innebar flitigt sandande av gator och trottoarer samt sprickor och onormalt högt slitage på vägar.
– Vi kan se den som en exempelvinter för framtiden, säger Lena Bengtén på stadsbyggnadskontoret.
Där är hon miljöstrateg och på måndagen gav hon politikerna i plan- och tillväxtutskottet en bild av vad Norrbottens kustland har att vänta från 2070 och framåt.
– Vi utgår från de rapporter som lämnats av IPCC och SMHI. Där finns konsekvenserna för samhället beskrivna utifrån nya klimatdata, säger Bengtén.
I korthet innebär det att vintrarna blir i snitt sju grader mildare och Luleås medeltemperatur den årstiden stiger från minus elva till minus fyra. Vinterperioden förkortas och antalet växlingar från plus till minus ökar rejält.
Klimatförändringen ger främst mildare och kortare vintrar, varmare höstar och vårar medan somrarna inte blir varmare utan blötare. Nederbörden väntas stiga 30 procent och skyfallen blir fler och häftigare.
Allt detta innebär större påfrestningar på infrastuktur som byggnader, trafiknät och VA-system. Och konsekvenserna av det är något som inte kan skjutas framåt.
– För vi gör redan nu saker på det området som ska räcka ända fram till 2100, påpekar Lena Bengtén.
Kommunen tar redan nu fram riktlinjer för hur samhällsplanering och arbete med infrastruktur ska skötas utifrån klimatförändringen.
– Riktlinjer ska gälla de nya system som byggs samt hur underhållet av det som redan finns ska skötas, säger Bengtén.