Varnar för RS-viruset

Folkhälsomyndigheten går ut med en varning för förkylningsviruset RS. "Man ska inte exponera spädbarn för infektioner i onödan", varnar smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Luleå2016-12-16 17:00

Epidemiologen AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten tror att Sverige kan vara på väg in i ett RS-år.

– Vi har sett antalet öka gradvis från 59 fall under sista veckan i november till 97 fall vid tredje advent, säger AnnaSara Carnahan till TT.

Myndigheten förväntar sig att antalet ska fortsätta uppåt under de närmaste veckorna för att nå en topp under februari.

Smittskyddsläkare Anders Nystedt varnar för att RS-viruset kan utgöra en risk för riktigt små spädbarn eller sköra, äldre personer.

– Varningen är befogad, men det är fortfarande för tidigt på säsongen för att kunna se om vi står inför en epidemi.

RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, kan ge orsak till en infektion som börjar som en vanlig förkylning med hosta, snuva och feber.

För vuxna och äldre barn innebär det inga större besvär, men för barn upp till två år kan det orsaka framför allt andningssvårigheter.

– I dag är det få dödsfall i Sverige på grund av RS-infektioner, men man ska ha respekt för sjukdomen för folk kan bli riktigt sjuka, förklarar Anders Nystedt.

Det finns i dag ingen specifik virusmedicin som skyddar mot sjukdomen. Behandlingarna inriktar sig snarare på att öppna upp täppta andningsvägar med hjälp av koksaltlösningar, inhalationer, adrenalin eller i undantagsfall respirator.

– Det finns flera virus i omlopp varje vinter. Influensa är den allvarligaste formen, där RS är den näst jobbigaste för att den drabbar små barn, förklarar Anders Nystedt.

Se upp för RSA-virus

Förkortningen RS står för respiratoriskt syncytievirus. Det är ett smittsamt virus som är vanligare under vinterhalvåret.

Om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt bör vård uppsökas omedelbart.

Barn upp till ett år andas mest genom näsan. Viruset brukar medföra att ett starkt slem bildas som hindrar andningen.

Infektionen varar ofta längre än en vanlig förkylning, ibland upp till en månad.

Källa: Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om