Lars Brindt tillbringar mycket tid i sin stuga på Sandskäret-Skogsskäret i Luleå skärgård och har över 20 års erfarenhet av hur isarna ligger vintertid. På tisdagen gick han ut med en varning i sociala medier då han upptäckt öppet vatten utanför ön där han befinner sig.
”Den senaste veckans "jojo-vattenstånd" har öppnat en stor vak utanför Björköns SE spets. Ingen är väl ute med skoter på isen nu men när vaken fryser och det kommit lite snö kan det vara bra att undvika”, skrev han och uppmanade folk att vara försiktiga när de åker ut.
Är det ovanligt dåliga isar i år?
– Det är luriga isförhållanden i år så man kan inte lita på att det går att åka där man kunnat åka tidigare. Det har strömmat mycket vatten och varit ordentliga nivåskillnader under vintern.
För den som nu ger sig ut på isen gäller det att tänka sig för menar Lars Brindt.
– Ja, med tanke på hur vädret har varit så har det ställt till det för oss som vill vara på isarna i Luleå skärgård. Det är framför allt två skäl till detta. Ett problem är att snön kom innan isarna hunnit växa till sig och bli tjock. Då blir snöis, alltså en vit is som inte är massiv som kärnisen utan har betydligt mer luft i sig och dålig bärighet. Det andra är jojo-vattenståndet som varit senaste tio dagarna då varmt bottenvatten trycks upp och tar isen.
Är det ovanligt i januari?
– Ja, vissa år har vi haft sen isläggning, men det säger inget om iskvaliteten. Men det växlande vädret och att vattenståndet åker jojo ställer till det. Alla som rör sig i skärgården vet var de bra och de dåliga isar finns. Jag åker ofta långfärdsskridskor på vintern och har full koll på var det fryser tidigt och just kring min egen ö har jag full koll.
Att bärigheten på isarna varierar har Lars Brindt varit med om förut. Under påsken 2015 isen så svag att skotern gick igenom och det tog en och en halv månad innan den kunde bärgas.
– Ett annat år kunde jag köra över med en timmerdoning med skotern där det är vak nu. Då var det svart kärnis just där, då hade jag inte kunnat sänka något. Min inställning är att det inte är farligt att vara ute på isen men man måste veta var man är och vad man gör. Jag brukar vara en av de sista att ta upp båten på hösten när isen lägger sig i inre skärgården och en av de första ut på skridskor och har bra koll på "min" del av skärgården, säger han.