Men Fredrik Thyselius, Luleå kommuns fastighetschef, tar beskeden med ro.
– Vi har länge jobbat aktivt med detta på fastighetssidan och gjort besparingar på motsvarande 30 procent, vilket har varit klimatmålsättningen i förhållande till elförbrukningen 2016-2017.
Hur har ni lyckats med det?
– Vi har ett överordnat styr- och reglersystem på alla fastigheter över 1 000 kvadrat där vi hela tiden mäter inomhustemperaturerna, styr ventilation och ser till att systemen går endast när de behövs. Nu fortsätter vi titta på andra tekniska lösningar som gör allting ännu mer intrimmat.
– Sen behöver alla medarbetare som använder kommunens fastigheter ändra sina beteenden också, säger Thyselius.
Hur då?
– Till exempel hur man spolar varmvatten eller lämnar fönster och dörrar öppna.
Ett annat förekommande problem, enligt fastighetschefen, är att kommunens personal tar till egna metoder för att värma upp sina arbetsplatser.
– Det finns de som har kupévärmare och liknande vid skrivborden, vilket slår ut värmestyrningen som plötsligt kan tro att det är jättevarmt och börjar blåsa ut kyla helt i onödan. Problem med luftfuktighet och dålig ventilation ligger bakom detta.
I dag gäller 21 graders inomhustemperatur för kommunens kontorsmiljöer, och 23 grader på exempelvis vård- och omsorgsboenden.
Att sänka temperaturerna skulle vara ett av de mest effektiva sätten att spara energi på för kommunen men Thyselius vill inte sia om elkrisen framöver kan leda till det.
– Det törs inte jag spekulera kring, utan det är en politisk fråga.
Samtidigt menar han att kommunen har förmånliga elavtal genom den nordiska elbörsen Nordpol och leverantören Luleå energi.
– Vi har prissäkrat inför hela 2023 med ett snittpris på 29,67 öre per kilowatttimme, vilket är väldigt lågt, säger Thyselius och beskriver en fallande prisbild även i kommande år.
Därför vill han lugna alla Luleåbor som befarar att omsorgen och skolan drabbas av köldslag framöver.
– Det finns ingen anledning till oro. Inom de närmaste åren blir det ingen elsmäll för Luleå. Men oavsett måste vi fortsätta med energieffektiviseringar.
Apropå den kommunala gatubelysningen pågår sedan flera år tillbaka en omställning till energibesparande LED-belysning, och liknande arbete sker kontinuerligt gällande inomhusbelysningen i fastigheterna.
– De nya armaturerna är i och för sig lite dyrare, men vi sparar ändå in på det på tre-fem år, säger kommunens fastighetschef.
Även Region Norrbotten har tagit del av uppdraget från regeringen.
– Vi har redan övervakning av energiförbrukningen för att hitta olika brister, trimmar värmesystemen och styr motorvärmare via appar med mera, säger Anders Blomqvist, divisionschef för Regionstöd.
Nu kan temperatursänkningar bli aktuella i vissa av regionens fastigheter, liksom minskad eller rentav avstängd ventilation vissa tider av dygnet.
– Vi ser även över underhållen av fastigheterna, som fönsterbyten och liknande.
Men inga åtgärder ska påverka vad gäller patientsäkerhet eller arbetsmiljö i sjukvården, enligt Anders Blomqvist.
– Sådant ska alltid beaktas och ligger alltid till grund innan vi hittar rätt åtgärder för att fullfölja regeringens uppdrag.