Världens tuffaste brandmän koras

Thomas Bäckström ska tävla om världsmästartiteln på World Police and Fire Games, polis –och brandmännens VM, i Washington.

Laguppställning. Andre Johansson, Johan Sörbrand, Thomas Bäckström, Johan Svensson.

Laguppställning. Andre Johansson, Johan Sörbrand, Thomas Bäckström, Johan Svensson.

Foto: Eija Dunder

Luleå2015-06-23 18:00

Vartannat år arrangeras VM för poliser och brandmän. I år samlas över 12 000 tävlande i Washington för att tävla om guld i över 60 olika grenar. Thomas Bäckström är en av de som åker från Luleå.

– En sådan här sak motiverar till träning. Det är kul att tävla och träningen blir en anledning att ta sig upp ur sängen en söndagsmorgon, man håller motivationen på topp, säger han.

Det blir sjunde gången Thomas Bäckström ställer upp i tävlingen. Han har redan ett antal medaljer i bagaget.

– Jag tog guld i rullskidor 1999 i Stockholm. Sedan har jag guld i rodd och höjdhopp. Ett silver i 100 meter löpning och några till. De sista åren har jag fokuserat på rodd men i år tävlar jag i TCA, friidrott och Push Pull, säger han. Push pull innebär att man tävlar i bänkpress och marklyft och TCA står för toughest competitor alive. Det är en hinderbana där man springer, simmar och klättrar över hinder.

– Det finns en del prestige inblandat. Det är världens mest vältränade poliser och brandmän som kommer till de här tävlingarna och alla vill ta guld, säger han.

Förutom styrkemoment och individuella idrotter kan man tävla i arbetsrelaterade moment som till exempel att rulla ut en brandslang. Thomas Bäckström gick i pension i fjol men det är inget som hindrar honom att tävla vidare.

– Jag tränar här på brandstationen och på tävlingen har de en egen klass för pensionerade brandmän. Åldersklassen är mellan 60 och 65 år, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om