125 personer från ett 20-tal länder över hela världen finns på plats för den årliga internationella gruvkonferensen MPES som för första gången hålls i Luleå. Konferensen fokuserar på hur framtidens gruvbrytning ska bli så hållbar som möjligt.
– Gruvbrytning handlar mer och mer om hållbarhet och hur man ska välja rätt utrustning, säger Uday Kumar, konferensordförande och professor i underhållsteknik vid Luleå Tekniska Universitet.
Att välja fel utrustning är ett stort problem internationellt vilket har stor påverkan för gruvföretagen. Rätt utrustning gör produktionen effektivare, säkrare och billigare då underhållskostnader på så sätt kapas.
– LKAB gör en grundläggande analys innan de köper något, säger Uday Kumar.
Värdlandet präglar konferenserna. För deltagarna är både LKAB och Boliden välkända företag som är intressanta att studera. Det fanns därför ett stort intresse för att lyssna på LKAB:s vd Jan Moström som höll i ett inledningstal. Moström tryckte bland annat på vikten av att bolaget måste ha ledartröjan vad gäller teknikutveckling.
– Men det ska kombineras med att vi har en oerhört kompentent personal som kan hantera den nya teknik som vi ser framför oss – alltså den digitala tekniken.
Ett exempel på hur ledartröjan ska vinnas är planerna på en koldioxidfri produktion till 2035. Ihop med Vattenfall och SSAB ska stål produceras utan kol genom att grön elektricitet från vattenkraften går direkt in i produktionen. Redan i år ska en förstudie till projektet vara färdig och en pilotanläggning ska placeras på en ännu okänd ort i Norrbotten före 2024.
Moström fick också ta emot frågor från konferensdeltagarna. En representant från Iran förvånades över att bolaget har ökat sin produktion. En annan representant från Sydafrika imponerades över hur LKAB:s komplicerade och ovanliga underjordsgruvor kan konkurrera med betydligt enklare dagbrottsgruvor. En vanlig reaktion från omvärlden, konstaterade Moström efter mötet.
– Så är det. Våra stora konkurrenter är ju dagbrottsgruvor. Därför måste ligga på absolut framkant vad gäller produktivitet. Annars har vi ju ingen möjlighet. För de gruvor vi konkurerar med opererar ju i skalor på 20-30 gånger större än vad vi gör.
Uday Kumar konstaterade också att Boliden har gått om LKAB vad gäller automatisering av gruvproduktionen. Kumar frågade därför hur lång tid det kommer att ta för LKAB att komma ikapp.
– Det kommer inte ta lång tid, svarade Jan Moström.
LKAB har under Moströms styre genomgått stora organisationsförändringar. Men nu finns en organisation för att möta framtiden, menar han.
– Vi kommer inte att göra några större förändringar. Vi kommer att göra oerhört små förändringar men huvudstrukturen är på plats. Jag är inte vän av ständiga organisationsförändringar.
Den senaste omstruktureringen gjordes för att få fram en enkel och tydlig bas i organisationen, berättar han.
– Och sen ska man inte hålla på att bråka för mycket med det.