"Världen är inte som den framställs"

På onsdagen besökte representanter från stiftelsen Gapminder Nya läroverket på Bergviken. Stiftelsen vill ge människor en korrekt och faktabaserad världsbild. “Det var en ögonöppnare”, säger Odin Bonivart, elev på skolan.

Föreläsare. Mikael Arenius och Olof Granström från stiftelsen Gapminder föreläste på Nya Läroverket på osdagen.

Föreläsare. Mikael Arenius och Olof Granström från stiftelsen Gapminder föreläste på Nya Läroverket på osdagen.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-02-07 21:15

Gapminder är stiftelsen som startades av Hans Rosling med syftet att ge människor verktyg för att kunna skapa sig en världsbild som bygger på fakta. Föreläsarna Mikael Arenius och Olof Granström som besöker Nya läroverket menar att det förvisso är viktigt med källkritik men att det även är viktigt att vara självkritisk.

– Det ena är att bli medveten om sig själv och vad man väljer att konsumera och det andra är att vi som Gapminder kan visa utvecklingen i världen på olika sätt. Det finns många andra också. Max Roser, till exempel. Bill Gates håller på mycket nu med olika upplysningskampanjer, säger Mikael Arenius, en av föreläsarna från Gapminder.

För eleverna Emma Ringvall och Odin Bonnivart var föreläsningen en tankeställare.

– Världen är väldigt annorlunda från hur många medier framställer den. Hade de inte sagt det nu så hade man inte tänkt på det, men man lyfter fram det dramatiska för att få folk att titta, säger Odin.

– Det är verkligen så och det är inte bra att det är så, säger Emma.

Föreläsarna Mikael Arenius och Olof Granström berättar att en vanlig missuppfattning som människor har är att utvecklingen är negativ och att det bara blir sämre och sämre.

– Jag har nog tänkt så, för i medierna framställs det ofta ganska illa. Att det pågår krig, svält och att folk flyr man får väl tänka på att det händer men man måste också belysa det bättre också och det är kanske det folk inte gör, säger Emma

– Nu är det väldigt mycket dramatiska händelser när ett problem har inträffat men det är väldigt sällan man ser på nyheterna hur det slutar om det inte är något väldigt stort, säger Odin.

Emma och Odin berättar att de är mer noggranns med källkritik i skolarbetet än på fritiden

– Det är mer i skolan som lärarna säger att man måste kolla källan och se på flera och så där. Men är man hemma och bara ska titta upp något snabbt så tar man det man hittar först för att få lite grundläggande fakta, säger Odin.

Är källkritik något ni pratar med era kompisar om?

– Inte med kompisar skulle jag säga. Jag pratar inte så mycket med mina kompisar om källkritik. Det är ofta lärarna som påminner en och så, säger Emma.

– Sedan ibland om man har två olika versioner av samma sak. Då kan det bli att man frågar var har du fått höra det här. För då vill man ju klara upp det helt enkelt så man vet vilket som är rätt, säger Odin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om