"Varje olycka är en för mycket"

En av de saker som föräldrar fruktar mest är att deras barn ska skadas i trafikolyckor på väg till och från skolan.

Luleå kommun har mätt och givit olika skolvägar olika poäng vad gäller grad av farlighet.

Luleå kommun har mätt och givit olika skolvägar olika poäng vad gäller grad av farlighet.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2019-04-12 13:19

Men faktum är att trafikolyckor mellan fordon och oskyddade trafikanter i skolåldern i Luleå enligt statistiken är få.

– Varje olycka är en för mycket och vi ska göra allt för att de inte inträffar, säger Dalibor Sentic som är trafikingenjör på Stadsbyggnadsförvaltningen i Luleå.

Men han påpekar att sedan Strada, Transportstyrelsens databas för olyckor och skador, började registrera olyckor 2003, har i genomsnitt ett barn per år råkat ut för att bli påkört i Luleå som gångtrafikant och behövt uppsöka sjukvården. Siffran för cyklister och mopedister är den samma, en per år.

– Det är ovanligt med barn i olyckor på vägarna!

Dalibor Sentic lade i höstas fram en sammanställning av tidigare undersökningar av skolvägarna i Luleå kommun. I sammanställningen pekas ut, område för område, platser som har behov av att åtgärder görs för att skolvägen ska bli säkrare. Åtgärderna kan vara att se till så att fordonens hastigheter sänks genom upphöjda passager eller att gång- och cykelvägar flyttas från en sida av vägen till den sida där de flesta bostäderna ligger. Ett exempel är Gammelstad längs Lulevägen, där de flesta bostäderna ligger på södra sidan av gatan, medan gång- och cykelvägen ligger på den norra sidan. Hastigheten på gatan är satt till 30 kilometer i timmen, men det har visat sig att den uppmätta medelhastigheten ligger på 41 kilometer i timmen.

I kommunens sammanställning har också olika platser på olika skolvägar poängsatts. Poängen har delats ut med hänsyn till antal elever som passerar, antal framtida elever, trafikmängd och hastighet för fordonen. I topp ligger Lerbäcksvägen på Lerbäcken, med tolv poäng och prio 1. Där behövs fartdämpande åtgärder, slår kommunen fast.

Hög poängsumma är dock ingen garanti för att just den platsen blir åtgärdad först. Ombyggnader för att öka trafiksäkerheten görs ofta i samband med andra åtgärder, som omasfaltering, VA-omledning och liknande.

– Men succesivt kommer vi att bygga bort alla trafikfaror, slår Dalibor Sentic fast.

I Luleå kommun har det sedan 2003 fram till slutet av februari 2018 registrerats 449 olyckor som drabbat barn i åldrarna sex till tolv år och som har krävt sjukhusvård. I de flesta, 281 stycken, betecknas skadorna som lindriga, 141 barn blev måttligt skadade. 27 barn under åren har skadats allvarligt, varav två har avlidit. Men endast 6 procent av de 449 olyckorna var olyckor mellan fordon och barn.

Det är inte stora hårda bilar som medför risker för barn, det är halka. Ungefär 60 procent av alla olyckor som kräver läkarvård, beror på halka. Unga skadar sig på cykel när det börjar våras, äldre halkar på hösten innan de lärt sig att de behöver broddar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om