"Varför vill ni lägga ned vår skola?"

Den första ronden vann Vitåborna, men nu tvingas de på nytt ta upp kampen för sin byaskola.

Varför? Amanda Moosberg Bustnes kom till tisdagens möte i Råneå för att ställa en fråga: Varför vill ni lägga ned Vitåskolan? Med på bilden är samtalsledaren Ingela Lekberg och 10-åriga Nicolina Nordlander.

Varför? Amanda Moosberg Bustnes kom till tisdagens möte i Råneå för att ställa en fråga: Varför vill ni lägga ned Vitåskolan? Med på bilden är samtalsledaren Ingela Lekberg och 10-åriga Nicolina Nordlander.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2015-10-20 21:26

Enligt ett tjänstemannaförslag överväger Luleå kommun att lägga ned tio skolor redan till nästa läsår. Som en del i den pågående utredningen genomförs medborgardialoger där tjänstemän och skolpolitiker möter föräldrar i de berörda områdena.

På tisdagen var turen kommen till Råneå. 71-åriga Sonja Granström var en av de närmare 200 personer som hörsammat inbjudan.

– Alla mina barnbarn har gått på Vitåskolan. Jag är här för att jag vill att mitt barnbarnsbarn Nils, som är två år, också ska få gå i skola i Vitå.

I en nästan fullsatt aula i Råneskolan tog 11-åriga Amanda Moosberg Bustnes och 10-åriga Nicolina Nordlander mod till sig och överlämnade en namninsamling till politikerna.

Amanda Moosberg Bustnes greppade mikrofonen och ställde sedan sin fråga: "Varför måste ni lägga ned Vitåskolan?"

– Vi måste ta bort skolor för att lärarna ska räcka till och för att vi i fortsättningen ska kunna erbjuda en kvalitativ utbildning till alla unga i Luleå så att ni kan få bra betyg på gymnasiet och kan läsa vidare på universitet, svarade Luleås skolchef Karina Pettersson-Hedman.

Svaret möttes av burop.

Det finns i dag tre skolor i Råneå med omnejd. Råneskolan med 341 elever i årskurs 1-9 och Persöskolan med 131 elever i årskurs 1-6 föreslås i det liggande förslaget att bli kvar.

Däremot hotas Vitåskolan med 52 elever i årskurs 1-6 av nedläggning redan till höstterminen 2016.

Samma skola var nära att läggas ned så sent som i våras, men den gången medförde omfattande protester från engagerade föräldrar och bybor att skolan fick en tillfällig tidsfrist som sträcker sig över hela läsåret.

I centrum för kampen för Vitåskolans framtid står än en gång tvåbarnsmamman Ingela Lindqvist, som förra helgen fick ta emot priset som Årets eldsjäl i Norrbotten.

Hon hade ingen förståelse för utredningens argument. Hon pekade i stället på att 15 familjer flyttat till Vitådalen under 2015 och ytterligare 13 året innan.

Hon anser det som orimligt att barnen i Vitå får en skolväg på 3,6 mil och där barnen i Forshed drabbas ännu hårdare med en skolresa på tio mil, tur och retur.

– Jag finner det oacceptabelt att i Luleå kommun som bara är tio mil långt ska barn behöva åka tio mil för att ta sig till skolan. På ett läsår motsvarar det ett halvt varv runt jordklotet, sade Ingela Lindqvist.

Ytterligare sex möten kommer att hållas i Hertsön, Örnäset, Björkskatan, Bergnäset, Notviken och Luleå centrum fram till den 10 november.

I slutet av januari ska utredningen utmynna i ett förslag över Luleås framtida skolstruktur. I februari är det dags för politikerna att ta ställning i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!