Det kommunala pensionärsrådet (KPR) fungerar inte och har inte gjort det sedan årsskiftet.
– Rådet har hamnat på is och det finns flera skäl till det. Det har blivit en del strul, säger Henrik Berg, Luleås kommunsekreterare.
Ett "skäl" är den förvirring som uppstod när KPR skulle väljas till den nya mandatperioden 2015-18.
– KPR fick nytt reglemente 2013. I det nya reglementet utses ledamöterna på ett annorlunda sätt än tidigare, berättar Berg.
Tidigare utsåg kommunstyrelsen de sex ledamöter som kommunen har i rådet (se faktaruta). Men enligt det nya reglementet ska tre av nämnderna utse två ledamöter vardera. Men nu tillämpades båda metoderna.
– Det blev då för många ledamöter och det måste vi lösa på något sätt, säger Henrik Berg.
Han har fått uppdraget att hitta denna lösning. Men det är Luleås politiker som har det yttersta ansvaret för att ta KPR ur dess nuvarande vanmakt. Kommunfullmäktige måste ta beslut om ett nytt reglemente för rådet och kommunstyrelsen måste bestämma sig för vilken nämnd som utser ledamöter och vilka som sitta i rådet under mandatperioden.
– Det här borde ha lösts för länge sedan, säger Henrik Berg.
Men detta är inte allt; fram till årsskiftet skötte socialförvaltningen KPR:s administration men det gör man inte längre, socialen har sagt upp sig från det ansvaret. Det är inte heller klart vem som ska över den uppgiften.
– Där finns det i alla fall ett förslag, att KPR ska ligga under kommunstyrelsen, säger kommunsekreteraren.
Emma Engelmark (S) är sedan årsskiftet ny ordförande i KPR. Hon sitter och väntar på att hon ska få ett råd att styra över.
– Jag kan inte göra så mycket just nu, allt detta är nytt för mig. Jag väntar på ett klartecken så att vi kan ha vårt första möte. De är angeläget att vi kommer igång, KPR är en väldigt viktig röst i Luleå, säger hon.
Före Engelmark satt Kurt Westbrandt (S) som ordförande i tre mandatperioder. Han förundras över det som pågår.
– Jag har förstått att något är fel, det har inte hänt något sedan i höstas, säger han.
Westbrandt tycker dock att det är bra med en skilsmässa mellan KPR och socialförvaltningen.
– Vi har länge velat frigöra oss från socialförvaltningen. Den kopplingen har gjort att det bara blir tal sjukdomar och sånt men det finns så många andra frågor som berör de äldre. Som boendefrågor och halkbekämpning som ett par exempel. Det är frågor som helt faller bort, säger han.