Bristen på bostäder bara ökar. Det finns inga lediga bostäder och det får effekter:
Allt färre bostäder går ut till försäljning.
Generationsväxlingen i villaområden stannar av när äldre människor inte hittar ett nytt boende som de vill ha.
Bostadsrätter kostar snart samma som villor och radhus. I vissa områden är det redan så.
Något hände i slutet av 2013 – då minskade antalet bostäder till salu kraftigt. Det gäller särskilt villor. Det framgår av Hemnets statistik och det gäller både länet i stort såväl som Luleå.
Mäklaren Lars-Åke Källhammer har lång erfarenhet av bostadsmarknaden i Luleå och han bekräftar detta.
– Men den stora skillnaden är hastigheten. Nu går det fort att sälja de objekt som kommer in, ibland tar det bara en vecka, säger han.
Äldre människor med villa flyttar förr eller senare till en mindre och mer anpassad bostad, oftast en lägenhet. Men den tidpunkten kommer allt senare och fördröjs dessutom av bristen på lediga lägenheter.
– Många väljer att bo kvar för länge. Har du inte huset i ett guldläge när du säljer kan du inte köpa en lägenhet i centrum – pengarna räcker inte. De går back, säger Källhammer.
Dessa villaägare tillhör en generation som gärna håller i slantarna. Och då är det svårt att byta ett billigt villaboende mot en dyr lägenhet.
– Pensionen räcker inte och de vill inte ta från sparade pengar till sina levnadsomkostnader. Och då bor de kvar, de kan ju inte sälja om de inte har något att flytta till, säger Källhammer.
Han menar att prisförhållandet mellan bostadsrätt och villa har nått närmast osunda nivåer i Luleå i dag.
– Bostadsrätterna är alldeles för dyra i förhållande till villorna, jag har aldrig varit med om något liknande under mina 35 år i branschen. Just nu har jag en kund som säljer en tvårummare i centrum för att köpa en villa i Bensbyn. De har samma pris, det är helt sjukt, säger han och tillägger:
– Men det har aldrig varit så bra läge att sälja sin bostadsrätt och köpa villa som nu.
Catharina Öystilä är också mäklare i Luleå.
– Det finns för lite bostäder, så är det. Omsättningen är i och för sig snabbare men det finns också färre objekt, säger hon.
Öystilä tror dock att många äldre väljer att bo kvar i sina villor för att de vill det.
– De har råd att leja bort den tunga skötseln. Och vi blir allt äldre och friskare och orkar bo kvar i våra hus längre, säger hon.