"Varenda tomt är annorlunda"

Svartöstadens kulturhistoriska värdena är höga, visar en aktuell inventering.Ändå fortsätter flera anrika hus att förfalla.– Ängesbygårdens underhållsbehov är akut, säger Peter Widén.

Riksintresset. "En signal till kommunerna om att de måste ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Samtidigt måste en stadsdels miljö få förändras, säger Anna Elmén Berg, antikvarie.

Riksintresset. "En signal till kommunerna om att de måste ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Samtidigt måste en stadsdels miljö få förändras, säger Anna Elmén Berg, antikvarie.

Foto: Nils Johansson

Luleå2017-03-14 21:04

Antikvarie Anna Elmén Berg, Piteå museum, fick i uppdrag av Länsstyrelsen att göra en granskning av Svartöstaden, eftersom bostadsområdet omfattas av riksintresset sedan 1987.

Läs mer: Svartöstaden fortfarande av riksintresse

Under tisdag kväll presenterades hennes arbete vid ett informationsmöte på Blackis. Ett 50-tal nyfikna, däribland flera från Svartöstadens intresseförening och hembygdsförening, kom för att ta del av det preliminära resultatet av bebyggelseinventeringen.

Bland annat definierades "Svartöstadskaraktären", med träfasader, ljusa färger, staket och gårdshus.

– De olika skjulen visar på mångfalden med verksamheter som har förekommit här, sa Anna Elmén Berg, medan en kvinnlig åhörare framhöll att just gårdshusen ibland kan ha ett högre historiskt värde än själva boningshusen.

Svartöstadsbon och fotografen Boris Ersson lovordade också bebyggelsens mångfald.

– Varenda tomt är annorlunda. Det skapar trivseln här.

Engagemanget bland de boende vad gäller bebyggelsen är stort, inte minst vad gäller de kommunägda fastigheterna.

Anrika Blackis behöver exempelvis målas om och taket renoveras eller bytas ut. Samtidigt har Svartöstadens intresseförening under flera år kämpat för att rädda åtta rivningshotade bostadshus med drygt 25 lägenheter.

I fjol våras stod det klart att bland andra Ängesbygården, ett av husen nära Blackis, skulle säljas.

Läs mer: Anrika huset räddas

– Detaljplanen är inte klar ännu. Helst skulle vi vilja äga huset själva, säger Anna Widén, en av de boende i Ängesbygården.

– Kommunen jobbat med frågan men vi har inte hört något. Underhållsbehovet är akut, säger pappa Peter Widén.

Kan inventeringen skärpa riksintresset, vid exempelvis nya kommunala bygglov?

– Riksintresset är inget regelrätt skydd, däremot en signal till kommunerna om att de måste ta hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Samtidigt måste en stadsdels miljö få förändras, säger Anna Elmén Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om