Avdelning 63 vid Sunderby sjukhus är en hematologisk och palliativ vårdavdelning. Här vårdas blodcancerpatienter tillsammans med patienter som behöver vård i livets slutskede. Det handlar om patienter som behöver cytostatikabehandling, patienter med mycket smärta och döende patienter i alla åldrar med sina familjer hos sig.
Avdelningen har utrymme för 20 platser, men redan innan hyrstoppet infördes 1 oktober kunde de bara hålla öppet tio platser. Efter hyrstoppet drog de ner till sju platser.
– Det är natten som är mest skör för oss, säger enhetschefen Ulla Keinström.
Magdalena Wiberg är en av sjuksköterskorna som är tillsvidareanställd på avdelning 63. Före hyrstoppet arbetade hon ofta med bemanningssjuksköterskor.
– De är ju vana att sätta sig in i arbetet på nya avdelningar, men det är ju inte som att ha ordinarie personal som känner till rutinerna och bara fixar allting, utan man måste ju guida dem och de ställer frågor och så.
Ändå tjänade de mer än hon.
– Men det var inget jag tänkte så mycket på. Vi var ju bara glada att få hjälp, säger Magdalena Wiberg.
Själv har hon aldrig funderat på att bli bemanningssjuksköterska.
– Jag trivs väldigt bra med det arbete jag har och stabiliteten i arbetsteamet. Det känns alltid tryggt och man vet var man har varandra och det skulle jag nog inte ge bort, säger hon.
När hyrstoppet kom funderade hon och de andra i personalen över hur det skulle gå. Hon kan konstatera att de sköter sitt arbete som vanligt, men att de kan ta emot färre patienter.
Tanken är att de palliativa patienterna ska få komma direkt till avdelning 63 när de blir försämrade, men nu fungerar det inte så. De som inte får plats får istället vård på sin ”hemavdelning”. Det kan exempelvis vara på kirurgen eller urologen.
– Vi har ett palliativt rådgivningsteam som arbetar som konsult mot bland annat de andra vårdavdelningarna, för att de palliativa patienterna ska få specialiserad palliativ vård även där. Men det är klart, de får inte den väl inriktade vård som vi ger här på vår avdelning, säger Ulla Keinström.
Idag känner de ändå en försiktig optimism om att de ska ”rida ut stormen”. Två nya sjuksköterskor har börjat på avdelning, varav den ena är en tidigare bemanningssjuksköterska som för en vecka sedan valde att hoppa på en tjänst på avdelning 63.
– Det känns jättebra – både att hon vill komma tillbaka till oss och att få anställa henne. Det är ju en helt annan trygghet att ha fast anställd personal, säger Ulla Keinström.