"Vårdpersonal måste fråga om våld"

Mäns våld mot funktionsnedsatta kvinnor har belysts i utbildningar som nått närmare 2.000 personer i länet.

EJ VALFRITT. Utbildaren Wiveca Holst understryker att det, utifrån internationella konventioner och svensk lagstiftning, är tvingande för kommuner och landsting att aktivt motarbeta mäns våld mot kvinnor.

EJ VALFRITT. Utbildaren Wiveca Holst understryker att det, utifrån internationella konventioner och svensk lagstiftning, är tvingande för kommuner och landsting att aktivt motarbeta mäns våld mot kvinnor.

Foto: Håkan Zerpe

Luleå2013-11-06 16:12

Personal i vård och omsorg, chefer, politiker och representanter från föreningslivet samlades på onsdagen i landstingshuset för en konferens om arbetet för att stoppa mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättningar.

Teater Scratch deltog med dramaövningar som väckte diskussion om chefsansvaret när exempelvis en personlig assistent rapporterar misstanke om våld.

– När ni kräver att era chefer ska göra något så har ni konventioner och lagar att luta er mot. Det finns inget att skylla på för att inte göra någonting, sade Wiveca Holst, beteendevetare och utbildare.

Dubbelt utsatta

Konferensen avslutade projektet Viva, med länsföreningen för kvinnojourer i Norrbotten som projektägare, vilket pågått i fyra år. Syftet är att öka kunskapen om dubbelt utsatta kvinnors situation. En kartläggning visar att varannan kvinna med funktionsnedsättning har utsatts för våld och att 56 procent utsatts för sexuella trakasserier.

Närmare 2.000 från länets alla kommuner har deltagit i utbildningar och seminarier.

– I varenda kommun har det kommit fram kvinnor och berättat om allt de ser men inte anmäler. Det är helt oacceptabelt. Vi kan inte se på när kvinnor far illa utan att göra någonting, sade Wiveca Holst.

Fråga om våld

Hon menar att frågor om våld måste ingå i rutinerna för personal i vård och omsorg.

– Man måste införa det i alla situationer. Många av kvinnorna som utsätts för våld hamnar på vårdcentralerna och får ett recept med sig hem, men ingen frågar hur de har det.

Hela spektrat

Även Margareta Winberg, ordförande i UN Women Sverige, föreläste under konferensen.

Utifrån statistik över våld med dödlig utgång för kvinnorna underströk Winberg att mäns våld mot kvinnor är strukturellt och finns i hela samhällsspektrat.

– Det är verkligheten när man talar om mäns våld mot kvinnor. Det är ingen särskild grupp. Det är vanliga människor som du och jag, sade Margareta Winberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om