Vårdpersonal får lärobok om demens

Demensboken - en lärobok för dem som arbetar inom vården. Det har landstinget tagit fram i samarbete med Luleå kommun. Tanken är att att boken ska höja kompetensen bland dem som arbetar inom vården. Målet är att alla ska ta ett demenskörkort.

LÄROBOK I DEMENS. Personerna bakom Demensboken: Överläkaren Göran Karlsson, illustratören Åse Fahlander, neuropsykologen Kjell Fahlander och arbetsterapeuten Dagny Vikström.

LÄROBOK I DEMENS. Personerna bakom Demensboken: Överläkaren Göran Karlsson, illustratören Åse Fahlander, neuropsykologen Kjell Fahlander och arbetsterapeuten Dagny Vikström.

Foto: Petra Isaksson

LULEÅ2009-01-09 06:00
Samarbetet med att skapa Demensboken är unikt: landstinget har samarbetat med Luleå kommun. Regeringen har bidragit med pengar som ett sätt att utveckla demensvården. Projektet har bestått av neuropsykologen Kjell Fahlander, överläkaren Göran Karlsson och arbetsterapeuten Dagny Vikström.De tre har tillsammans skrivit Demensboken. Först var den tänkt som ett studiematerial men planerna utvecklades till det som blev en bok. Den ska användas för att ge anställda inom vården ett så kallat demenskörkort - ett bevis på att de har bra kunskaper när det gäller vård av dementa.Demensboken består av beskrivningar av olika fall och de problem som personerna drabbats av. Varje fall analyseras och läsaren får hjälp att lära sig olika typer av demens och hur de påverkar den sjuke.Enkelt språk
- Vi har ett enkelt språk för att boken ska bli så lättillgänglig som möjligt och kunna läsas av alla, säger Kjell Fahlander.Han säger att ett viktigt budskap till dem som arbetar med demenssjuka är samarbete mellan olika yrkesgrupper.-  Man måste samla människor med olika kompetenser som tillsammans försöker lösa de problem som en person har.Arbetsterapeuten Dagny Vikström talar om enkla saker som kan höja livskvaliteten för en demenssjuk. Det handlar om förhållningssätt.-  En patient blev klarsynt när hon fick medicin. Då sade hon att hon "hellre var i ett töcken än kände sin oförmåga". Självklart tog vi bort hennes medicin. Det är viktigt att personerna får behålla sin värdighet, säger arbetsterapeuten Dagny Vikström.Demensboken har köpts in både av landstinget och Luleå kommun och ska delas ut till anställda som arbetar inom vård och omsorg.Fotnot: I Norrbotten finns det mellan 4.000 och 5.000 demenssjuka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om