Strejken inleds den 4 juni klockan 11.00, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.
De fem regionerna som berörs är Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Arbetsplatser som berörs är Norrlands universitetssjukhus, Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset och Linköpings universitetssjukhus.
– Vi har valt att varsla om strejk på de här sjukhusen av flera skäl. De är stora arbetsgivare och har ett omfattande ansvar för den arbetsbelastning och de arbetstider som vi vill förbättra. Vi har också många medlemmar på dessa sjukhus, och det finns alternativ för patienter som söker vård för de verksamheter som vi tar ut i strejk, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Strejken omfattar både medlemmar och oorganiserade – och det rör sig om biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Från 4 juni klockan 16 hävs dock nyanställningsblockaden i regionerna, samt vid Södersjukhuset och Danderyds sjukhus.
– Att vi släpper på nyanställningsblockaden hänger nära samman med att vi vill möjliggöra för studenter som tar examen i juni att ta anställningar som barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor så snart de fått sin legitimation från Socialstyrelsen, säger Sineva Ribeiro.
En strejk i Västerbotten kan få konsekvenser även för norrbottningar. Det säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Norrbotten.
– Vi måste se exakt hur man har tagit ut strejken och hur det påverkar oss. Men det här kan självklart få påverkan på våra patienter. Vi skickar en viss typ av operationer till universitetssjukhuset. Det kan bli så att de behöver skjuta på en viss planerad verksamhet, om det inte är risk för liv och hälsa. Är det så, så måste man beordra skyddsarbete, säger hon.
Blir du orolig att Norrbotten kan omfattas av strejk, i ett nästa steg?
– Vi önskar att man kommer till ett avtal, och en överenskommelse. Att konflikten upphör. Det är vårt absoluta önskemål och vilja, att man kommer vidare i förhandlingarna på central nivå, säger Pia Näsvall.