Vårdkonflikten: "Jag känner bara ... skit"
Besvikelse. - Jag trodde att det var nu eller aldrig, säger Paula Kalliostenmaa, Boden, som sökt sig till kollegorna på Vårdförbundet i Luleå, för att deppa efter beskedet om att vårdstrejken är slut. - Jag känner bara ... skit, säger Susann Eklund som inte heller är nöjd.
SER INTE BRA UT. Ingrid Wallgren och Lisa Karlsson Lindström försöker komma tillrätta med vad som egentligen överenskommits i det nya avtalet. Ingen av dem är glada, annat än möjligtvis över det stora stöd som konflikten fått av allmänheten.
Foto: Mats Bengtsson
Hon sitter tillsammans med med Ingrid Wallgren, Lisa Karlsson Lindström och Susann Eklund i Vårdförbundets lokaler på Varvsgatan i Luleå och försöker bringa reda i vad avtalet egentligen går ut på. De inser helt plötsligt att för medlemmarna i Norrbotten handlar det om 0,6 procent för 2008, eftersom det i landstinget finns ett lokalt avtal som redan ger 3,4 procent för detta år. En del av de fyra procent som det talas om i det centrala avtalet är alltså redan intecknade. Katarina Johansson, som är ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten, anser dock inte att det lokala avtalet och vad det har givit påverkar vad det nya avtalet ska ge. Det nya avtalet löper på tre år och kan sägas upp efter två. Det garanterade utfallet ger fyra procent första året, tre procent andra och två procent det tredje året. I kronor handlar det första året om cirka 1.000 kronor. Till det kommer den lokala lönebildningen. Mycket jobb återstår
Avtalet innehåller också en lägstalön på 21.100 kronor från den 1 mars 2009. Vårdförbundet hade bland annat krävt löneökningar på 15 procent på två år och en minimilön på 22.000 kronor. - Det känns skönt att vi har kunnat fatta ett beslut, sade Katarina Johansson precis när hon kom ut från kongressen i Stockholm som sa jag till budet. - Och att vi nu får jobba med framtiden. Vi ser ju möjligheterna, men det stora jobbet återstår, att komma överens med de 15 arbetsgivarna i Norrbotten och omsatta avtalet i verkligheten. - I det här avtalet finns så många möjligheter att det känns inte riktigt längre att fortsätta med en konflikt. Klockan 10.00 på torsdagen ska all personal vara i tjänst igen. Innan dess hoppas Katarina Johansson att medlemmarna kommer till de lokala strejkkafeerna för att få information om det avtal som parterna kommit överens om. - Jag vet att man sitter och ringer runt till så många som möjligt nu på onsdagskvällen för att samla så många som möjligt. - Det kommer också att bli ett stormöte på Sunderby sjukhus på torsdagskvällen och jag vet att man även i Kiruna bokat lokal för ett stormöte. Spontant är det många som tagit kontakt med Ingrid Wallgren, Lisa Karlsson Lindström och Susann Eklund direkt efter att de första siffrorna blev kända. Många har varit riktigt besvikna och har menat att det bud man nu kommit överens om inte skiljer sig tillräckligt mycket från det första budet, det som man sa nej till och gick ut i konflikt mot. - Det låter i alla fall inte så, säger Lisa Karlsson Lindström. - Men vi får väl hoppas att politikerna håller vad de har sagt. De har varit eniga om att vi är fel avlönade, fortsätter hon. Paula Kalliostenmaa stod strejkvakt utanför Sunderby sjukhus på onsdagen. - Det var så många som kom fram, män och kvinnor, unga och gamla. De sa "Ge er inte nu, fortsätt kämpa". - Just nu är jag fruktansvärt besviken. "Platt fall"
Men Ingrid Wallgren, Lisa Karlsson Lindström, Paula Kalliostenmaa, Erika Olsson och Susann Eklund är i fall fall eniga om något gott med konflikten. - Vi har fått så mycket stöd från allmänheten och alla. - Inte kan vi lägga oss platt nu. Vi har verkligen satt fokus på våra dåliga löner. - Visst hade vi kunnat fortsätta, men nu känns det som platt fall, säger Susann Eklund. - Men vi kommer väl tillbaka... - Det är bra att konflikten är över, tycker landstingsdirektören Elisabeth Holmgren. - Men det är svårt att överblicka vad det får för följder för Norrbottens läns landsting. Visst har vi budgeterar för en lönerörelse, men avtalet är ännu så nytt att vi inte kan överblicka följderna ännu. Vårdförbundet har 3.600 medlemmar i Norrbotten. 290 av dessa har under de senaste veckorna varit ute i olika konfliktåtgärder. Cirka 1.000 operationer och många läkarundersökningar har fått ställas in och skjutas upp.
Det nya avtalet är treårigt och bygger på lokal lönebildning. Det löper från den 1 juni 2008 till den 31 mars 2011. Sista året är uppsägningsbart. Det garanterade utfallet är fyra procent för 2008, tre procent för 2009 och två procent för 2010. Inom ramen för de tre procenten 2009 ska en särskild satsning på specialistutbildade genomföras. Chefer och arbetsledande personal omfattas inte av procentsiffrorna. En lägstalön på 21.100 kronor för den som varit anställd minst ett år gäller från den 1 mars 2009. Genomsnittslönen för en sjuksköterska i kommunal sektor ligger i dag på 25.000 kronor. För en anställd i landstinget är lönen i genomsnitt 23.800 kronor. Uppgifterna gäller fast månadslön och räknar inte in chefer. Källa: Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting (TT)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!