Vårdförbundet Norrbotten har suttit i förhandlingar med Region Norrbotten under veckan, och de avslutades på fredagen.
– De (Region Norrbotten, reds.anm) har anmält samhällsfarlighet på ett 80-tal arbetsplatser runtom i Norrbotten, och vill ha avsteg från övertid- och mertidsblockaden, säger Elisabeth Lindblad, ordförande Vårdförbundet Norrbotten.
Förhandlingarna gäller fyra av fem vårddivisioner. Bland annat har ambulansen i länet, förlossning och BB i Sunderbyn och Gällivare, akuten och operationsavdelningen på Sunderby sjukhus undantagits.
Vårdförbundet gick dem till mötes på ungefär hälften av de anmälda arbetsplatserna, och det gäller perioden 17 juni till 30 juni.
– Att regionen bygger sin normala verksamhet på underbemanning, det vill säga driver vård på resurser som inte finns, innebär en fara för patientsäkerheten. Det är därför vi har en övertids- och mertidsblockad för bättre villkor och arbetstider för våra medlemmar. För att rädda vården. Samtidigt gör vi bedömningen att bemanningen är så slimmad i Norrbotten att vi behöver göra omfattande undantag för att befolkningen ska få en god och säker vård, säger Elisabeth Lindblad.
– Vi tar ansvar för patientsäkerheten varje gång vi har en patient framför oss. Nu tar vi även ett större ansvar för patientsäkerheten i Region Norrbotten. Det är en fara för patientsäkerheten när verksamheten är så skör att våra medlemmars rätt att ta till konfliktåtgärder begränsas.
Region Norrbotten förhandlade för att kunna upprätthålla verksamheten på ”ett rimligt sätt”, säger Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör.
– Vi vill naturligtvis att hela konflikten ska lösa sig snabbt så att vi inte befinner oss i läget med konflikt och med det som det innebär. Det hade såklart varit bättre. Vi förhandlade om de pass vi ser att vi har ett stort behov av just nu. Det är många verksamheter och det blir ett stort antal pass på fyra divisioner.
Vårdförbundet i Norrbotten säger att regionen bygger sin verksamhet på underbemanning. Vad säger du om det?
– Vår vilja är att vi behöver ge våra medarbetare en välförtjänt semester. Vi brukar ha ett visst behov av extra pass under sommaren men jag håller inte med om att vi bygger verksamheten på det. Det är för att vi ska kunna erbjuda semester, säger Pia Näsvall.
Vårdkonflikten har pågått sedan 25 april och handlar bland annat om förkortad arbetstid och arbetsvillkor i schemaläggning.
På fredagen sade facket nej till medlarnas bud och vårdstrejken fortsätter.