Vårdjournalen med på semestern
I många år har vården i Tornedalen gått över nationsgränsen Finland-Sverige. Nu blir Tornedalen representant för Sverige för hur vård ska fungera över EU-gränserna. - Vi är redo, säger landstingsrådet Agneta Granström.
NORRBOTTEN I TÄTEN. Departementssekreterare Daniel Forslund och Agneta Granström tror att erfarenheterna från Tornedalen blir till nytta i hela EU.
Foto: Roland S Lundström
Sverige har alltså gett sig in i ett projekt där den här typen av arbete ska fungera enkelt.- Regeringen jobbar för patientsäkerhet för den som befinner sig i annat land. Då måste vårdens system fungera, sade departementssekreterare Daniel Forslund igår.Landstingsrådet Agneta Granström pekade på att Tornedalen passar väl för det stora EU-projekt som ska pågå till sommaren 2011.Ensidig jour
Anna-Greta Brodin, verksamhetschef och med erfarenheter av gränsutbytet i östra Norrbotten, beskrev hur jobbet gått till där. Jourtjänstgöring kan bedrivas enbart på ena sidan gränsen. Då slipper båda sidor hålla igång en vårdjour som har litet underlag. Ambulanser korsar gränserna, liksom röntgenbilder. - Vi har hållit på i trettio år. Det jag och de som jobbar med vården ser är ett behov av kvalitetssäkring i den här vården och att kunna utöka den. Vi har en allt äldre befolkning men också expansion i vissa delar av Tornedalen, sade hon. Inför fortsättningen behöver man också titta på ersättningsfrågan.Tolv medlemsstater deltar i projektet. Med tiden bör den gränsöverskridande vården fungera väl i samtliga EU-länder, menade Daniel Forslund.Ytterligare ett svenskt projekt, då från Östergötland, finns med i samarbetet mellan EU-länderna.Modern teknik har betydelse i den här typen av samarbete, och där har landstinget i Norrbotten kommit långt, påtalade Agneta Granström.- Vi är glada att få vara med i framkanten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!