Förra veckan publicerades ett pressmeddelande från Region Norrbotten, där det framkom att ett 30-tal anställda hade vaccinerat sig själva mot covid-19. Senare kunde Piteå-Tidningen avslöja att det rörde sig om anställda på Ivak vid Piteå sjukhus, som uppgav att de erbjudits vaccin och tagit emot det. Vårdförbundet och även oppositionsrådet Anders Öberg (S) gav sitt stöd till personalen, som kände sig utpekad efter de uttalanden som regiondirektören Anna-Stina Nordmark gjort i pressmeddelandet.
Enligt Camilla Eriksson Sundberg, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, har det lett fram till en förtroendekris mellan medlemmar som känner sig misstänkliggjorda, gentemot regionledningen.
– När man som anställd får frågan om man vill ta vaccin, då måste det vara glasklart att beslutet är korrekt fattat. Detta som nu drabbade våra medlemmar inom coronavården i Piteå, där hade de som fick vaccinet dubbelkollat att det verkligen var korrekt. Personalen har erbjudits det här och tackat ja, nu får de skit för det, säger Eriksson Sundberg.
På frågan om vad enskilda anställda har för ansvar att beslut om vaccin är riktiga svarar hon:
– Jag talar för våra medlemmar och jag kan säga att de har fullt upp med pandemin och nu är även vaccinet på väg in. Om du får en fråga om du vill bli vaccinerad ska du inte som anställd behöva fundera om det är rimligt eller inte.
Hon tycker att hela diskussionen kring personal och även chefer som fått vaccinet lätt urartar.
– Det beskrivs ibland som om personal tränger sig före och roffar åt sig. Men det är ju inte alls en sådan situation vi pratar om här.
– Till syvende och sist är det en förtroendefråga och en ledningsfråga och där finns det förbättringspotential för regionen.
Hon konstaterar att personalens situation sedan pandemin bröt ut har varit extremt utsatt.
– Personalen har vridit och vänt på sig och ställt upp på regionen och på invånarna i Norrbotten. Att åka på en sådan här käftsmäll, där man blir utpekad och uthängd, gör att bägaren rinner över.
Camilla Eriksson Sundberg uppger att de anställda som känner sig uthängda kräver en offentlig ursäkt.
– Sedan bör nog regionledningen fundera över hur man undviker att sådant här händer igen. Det ska inte behöva hända.
Vi har sökt Anna-Stina Nordmark Nilsson.