Camilla Sundberg kan bli Vårdförbundet i Norrbottens nästa ordförande efter årsmötet som hålls nu på lördag. Hon föreslås av valberedningen till efterträdare för Erica Ohlsson, som meddelar att hon lämnar sin post efter fyra år.
I rapporteringen om missförhållanden inom kommunal äldrevård och omsorg i artikelserien "Sveket mot de äldre" framgår det att sjuksköterskornas arbetssituation har varit ansträngd när det har skett allvarliga incidenter.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i flera fall också riktat kritik mot stora brister i dokumentationen. I fallen med både Berit Ekerlin och Vieno Nilsson, som vi berättade om tidigare i veckan, saknades journalanteckningar helt för långa tidsperioder, trots att de båda kvinnorna var svårt sjuka.
LÄS MER: Berit, 82, dog efter misstagen i vården
LÄS MER: Vieno, 86, var vanvårdad – hamnade på akuten
I fallet med Berit Ekerlin framkom det i kommunens svar till IVO att sjuksköterskorna inte hade tid för dokumentation och att en, eller möjligtvis en och en halv, sjukskötersketjänst ersatte tre ordinarie tjänster under sommaren.
– Som sjuksköterska i kommunen tar du de flesta besluten som gäller både omvårdnad och medicin. Till skillnad från inom sjukhusvården så har du inte en läkare bakom dig som du kan fråga. Har du då dessutom inte någon erfaren kollega som du kan bolla med, då blir det en tuff situation, säger Camilla Sundberg.
Hon påpekar att kommunerna därför måste se till att planera sommarbemanningen på ett sådant sätt att det alltid finns minst en erfaren sjuksköterska i tjänst. Dessutom är utbildade undersköterskor synnerligen viktiga för att vården och omsorgen ska fungera, menar hon.
– Vårdbiträdena är på väg tillbaka i verksamheterna igen och ett vårdbiträde har inte samma kompetens som en undersköterska.
Problemen med att rekrytera kompetent personal är knappast någon nyhet, menar Camilla Sundberg och enligt henne finns det mycket som arbetsgivarna behöver göra på det området.
Bättre arbetstider är en fråga som engagerar Vårdförbundets medlemmar.
– Många av de motioner som vi har fått in nu till årsmötet handlar om just arbetstider. 40 timmars arbetsvecka inom sjukvården är gammaldags. Forskning visar att 40-timmarsveckor i så kallade kontaktyrken inte är samma sak som att jobba heltid på exempelvis ett kontor. Sjuksköterskorna i kommunerna är också en hel del ute på vägarna och det kan också innebära att de inte hinner dokumentera som de ska.
– Sedan går det aldrig som arbetsgivare att komma ifrån frågan om lön efter kompetens, erfarenhet och akademisk utbildning.