Vårdförbundet kritiskt till landstingets analys

Facken dömer ut landstingets risk- och konsekvensanalys av den planerade neddragningen inom psykiatrin i Piteå. ”Den överensstämmer inte med vår bild av verkligheten”, säger Anna-Sara Brännström från Vårdförbundet.

Luleå2015-12-05 14:00

Psykiatrin står inför en tuff utmaning. Under 2016 ska sammanlagt 24 tjänster bort i länet. I Piteå ligger sparkravet på sex miljoner kronor. Det motsvarar 14 tjänster, vilket innebär i praktiken att var fjärde tjänst inom öppenvården är hotad.

För tre veckor sedan presenterade ledningen sin konsekvensanalys.

Enligt den kommer den psykiatriska vårdavdelningens uppdrag vara oförändrat trots den omfattande nedskärningen.

– Arbetsgivaren verkar tro att det finns massor av luft i systemet. Att man kan minska på personalen utan att verksamheten blir lidande, säger Anna-Sara Brännsström som är Vårdförbundets representant i den fackliga förhandlingsdelegationen.

Nu har facken tagit fram en egen konsekvensanalys som presenterades för arbetsgivaren i veckan. De förtroendevalda slår larm att nedskärningen slår hårt mot en av samhällets svagaste grupper.

– Vår oro är att när man tar bort så många tjänster finns en risk att det uppstår en lång väntan på behandling. De som söker sig till psykiatrin mår som regel väldigt dåligt. Suicidrisken är hög innan de kommit i behandling. Från fackens sida finns en allvarlig oro kring de här utsatta grupperna, säger Anna-Sara Brännström.

Enligt landstingets tidsplan ska förhandlingarna vara avslutade innan julhelgen. Då ska alla medarbetarna ha blivit informerade om vilka som tvingas sluta.

Planen ser dock ut att spricka. Ännu på torsdagen hade inte förhandlingarna kommit i gång.

Av landstingets analys bedöms risken för att nyckelkompetens slutar som ”liten”.

Facket är av motsatt uppfattning.

– Förslaget innebär en ökad belastning för personalen, men det är inte det stora problemet som vi ser det. Personalen kan byta jobb. Som sjuksköterska får jag varje vecka olika erbjudanden. Om jag upplever att det blir en för hög arbetsbelastning, så kan jag söka mig någon annanstans. Men det kan inte många av våra patienter som mår riktigt dåligt. Det är för deras skull som vi jobbar kvar och det är för deras utsatta situation som vi är oroliga.

I Luleå, Boden och Kalix handlar det om en nedskärning i storleksordningen runt tio tjänster inom närpsykiatrin. Förhandlingarna rapporteras inte ha kommit i gång.

Något färdigt förslag kring de framtida numerären har heller inte presenterats. Med anledning av det lämnade Vårdförbundets skyddsombud inom närpsykiatrin in en förhandlingsbegäran till arbetsgivarsidan under torsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om